Aantal Corona besmettingen Portugal

Op het moment van publiceren (27-02-2021) zijn er in Portugal, 803,844 mensen positief getest op het coronavirus. Dit zijn +1,071 meer dan gisteren. 492 corona patiënten zijn in kritische toestand. Er zijn ook 16,276 overleden in Portugal aan corona. Gelukkig zijn er ook al 717,313 inwoners hersteld van het coronavirus. Corona statistieken worden geupdate op 28 februari

Laatste Statistieken coronavirus besmettingen in Portugal 27 februari:

Land Positief getest Aantal Doden Hersteld Actieve gevallen Kritische toestand
Portugal 803,844 16,276 717,313 70,255 492

Kaart Corona Portugal vandaag

U bent opzoek een landkaart van Portugal? Wij tonen op onze website relevante plattegronden aan van Portugal, met daarop mooie vakantie bestemmingen in Portugal, lokaal nieuws en nog veel meer!

LIVE Corona Kaart Portugal oranje zones

U vind hieronder een landkaart van het aantal coronavirus besmettingen, doden en departementen in Portugal:

Portugal gebieden kaart

Kaart Portugal aantal inwoners besmet, Corona virus Overledenen, Reisadvies Portugal en actueel

Vakantie naar Portugal mogelijk?

Op vakantie naar Portugal coronavirus

Door de uitbraak van het coronavirus was op vakantie gaan naar Portugal geen optie. Gelukkig zijn de corona maatregelen in Portugal versoepeld. En is vakantie in 2020 ondanks het covid-19 virusin de meeste landen weer mogelijk. Houd rekening met de lokale corona maatregelen in Portugal. Wees daarom goed op de hoogte voor u op vakantie gaat naar Portugal of een ander land.

Reisadvies Portugal | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 30-01-2021 | Nog steeds geldig op: 27-02-2021

Wilt u Portugal met het vliegtuig inreizen vanuit Nederland? Dan heeft u voor vertrek vanaf 31 januari om 01.00 uur Nederlandse tijd een negatieve COVID-19 PCR-testuitslag nodig. De test mag maximaal 72 uur eerder zijn afgenomen. Ook is vanaf 31 januari om 00.00 uur de landsgrens met Spanje gesloten. Wilt u Nederland inreizen vanuit Portugal? Dan heeft u in veel gevallen een negatieve COVID-19 PCR-testuitslag én een negatieve sneltest uitslag nodig om naar Nederland te kunnen reizen per vliegtuig of schip. Dit is één van de Nederlandse maatregelen om de import en verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Na een verblijf in Portugal gaat u bij terugkeer in Nederland in thuisquarantaine. Voor de laatste ontwikkelingen in het land, volg de aanwijzingen op van de lokale overheid en volg het nieuws. Zie voor meer informatie, ook over inreisbeperkingen, de rubriek ‘Coronavirus’.

Kaart bij reisadvies Portugal

Reischecklist Portugal

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken. Maak Portugal favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.
Reisdocumenten & visa
 • Als u naar het buitenland reist, moet u altijd een geldig reisdocument meenemen waarmee u zich kunt identificeren (paspoort of ID-kaart). Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor de landen op deze lijst is een identiteitskaart voldoende om mee te reizen. Voor alle andere landen geldt dat u uw paspoort mee moet nemen.
 • Uw identiteitskaart of paspoort moet altijd geldig zijn tijdens uw verblijf.
 • Voor Portugal heeft u geen visum nodig.
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
 • Zorg voor een geldig rijbewijs als u in Portugal een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Check of u in Portugal een internationaal rijbewijs nodig heeft.
Reisverzekering
 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
 • Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.
Geld
 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Portugal. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.
Gezondheid
Corona maatregelen
 • Er kunnen in Portugal andere maatregelen gelden dan in Nederland. Bijvoorbeeld over de openstelling van restaurants, musea, attracties et cetera. In Portugal geldt een afstandsregel van 2 meter en het gebruik van mondkapjes op veel locaties, zoals winkels, restaurants en OV. Deze maatregelen gelden voor alle leeftijdscategorieën. 
Thuisblijvers
 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.
Niet meenemen
 • Neem geen drugs mee naar Portugal. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de app Douane reizen: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).

Veiligheidsrisico’s

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Reis alleen naar Portugal, Madeira en de Azoren als dat noodzakelijk is. Een toeristische reis is geen noodzakelijke reis.

Algemeen

In Portugal zijn de veiligheidsrisico‘s vergelijkbaar met wat u in Nederland gewend bent. Let op uzelf en uw eigendommen. Net zoals u dat in Nederland doet.

Criminaliteit

Er is criminaliteit in Portugal. In de grotere steden, zoals Porto en in de hoofdstad Lissabon, en ook in de Algarve, zijn zakkenrollers actief. Wees alert op plekken waar veel mensen komen. Bijvoorbeeld in het openbaar vervoer, bij evenementen, op toeristische en openbare plekken. Kijk ook op de website over veiligheid in de Algarve.

Natuurgeweld

In Portugal komen bijna elk jaar bosbranden voor. Vooral in de zomermaanden kunnen bosbranden voor veel schade zorgen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie.

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar:

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in dit gebied en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ.

Verkeersveiligheid

Luchtverkeer

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Airtransport Association (IATA).

Verkeersveiligheid

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Portugal op de website van de ANWB.

Coronavirus

Negatieve COVID-19 PCR-testuitslag, sneltest en thuisquarantaine in Nederland

Wilt u Nederland inreizen vanuit Portugal? Dan heeft u in veel gevallen een negatieve COVID-19 PCR-testuitslag én een negatieve sneltest uitslag nodig om naar Nederland te kunnen reizen per vliegtuig of schip. Voor internationale trein- en busverbindingen blijft de negatieve COVID-19 PCR-testuitslag verplicht, hier is geen negatieve sneltest vereist. Dit is één van de Nederlandse maatregelen om de import en verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Lees meer op Rijksoverheid.nl.

Na een verblijf in Portugal gaat u bij terugkeer in Nederland in thuisquarantaine. Door thuis te blijven draagt u bij aan het voorkomen van nieuwe besmettingen in Nederland. Lees wat de regels zijn voor thuisquarantaine. Op dag 5 van uw quarantaine kunt u zich bij de GGD laten testen. Als deze test negatief is, eindigt de quarantaineperiode. U maakt de afspraak door te bellen met de GGD via 0800-1202 of via coronatest.nl

Deze maatregel geldt voor terugkeer uit landen waar de besmettingsgraad te hoog is en/of landen buiten de EU/Schengen die niet op de lijst van landen staan waarvoor het inreisverbod is opgeheven. Zie de lijst met veilige landen waarvoor het inreisverbod is opgeheven.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). 

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Testlocaties in Portugal 

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Portugal de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels). 

Inreisbeperkingen Portugal

Het is voor reizigers per vliegtuig vanuit Nederland verplicht een negatieve PCR-test te tonen (uitgevoerd max. 72 uur voor vertrek) om Portugal per binnen te komen.

Deze maatregel geldt voor passagiers vanuit landen van de Europese Unie met meer dan 150 gevallen van covid-19 per 100.000 inwoners. Dit is op dit moment het geval in Nederland.

Passagiers uit landen met meer dan 500 besmettingen per 100.000 inwoners, moeten ook verplicht 14 dagen in quarantaine.

Afhankelijk van de ontwikkelingen, kan het gebeuren dat vluchten van en naar bepaalde landen worden opgeschort en/of dat quarantaine voor vliegverkeer vanuit Nederland verplicht wordt in Portugal. Houd de informatie van uw luchtvaartmaatschappij en de Portugese overheid goed in de gaten.

Kijk voor een actueel en volledig overzicht van maatregelen op de officiële website van de Portugese regering (informatie alleen in het Portugees) en volg de facebookpagina van de Nederlandse ambassade in Portugal.

Algemene maatregelen

Er zijn maatregelen genomen om verspreiding van het coronavirus (COVID-19) in Portugal stabiel te houden. De meest recente informatie met instructies en adviezen vindt u op de website Stand van zaken Covid-19 (voor informatie in het Engels, klik op de vertaalbutton rechts bovenin het scherm). Volg de richtlijnen van de Portugese overheid op.

Er gelden in Portugal andere maatregelen dan in Nederland. In Portugal geldt een afstandsregel van 2 meter en het gebruik van mondkapjes in gesloten gelegenheden en in de buitenlucht is verplicht. In de buitenlucht geldt deze verplichting wanneer het niet mogelijk is de door de autoriteiten geadviseerde afstand van 2 meter aan te houden. De mondkapjesplicht in de buitenlucht geldt niet voor kinderen tot 10 jaar, personen die tot hetzelfde huishouden horen en personen met een medische verklaring.

De maatregelen en sancties die opgelegd kunnen worden na het oplopen van een corona besmetting of contact met een geïnfecteerd persoon, kunnen in Portugal sterk verschillen van die in Nederland.

Op dit moment geldt de noodtoestand in Portugal (behalve voor Madeira en de Azoren). Er is een lockdown van kracht. Op het vasteland Portugal geldt de algemene plicht om thuis te blijven. Het merendeel van de winkels en diensten is gesloten, met uitzondering van de winkels die essentiële goederen verkopen, zoals bakkerijen, supermarkten, en apotheken. Restaurants en cafés mogen alleen functioneren als afhaal- en thuisbezorgservice. Na 20.00 uur mag er geen alcohol meer verkocht worden.

Landsgrens met Spanje

Vanaf 00:00 uur op 31 januari is de landsgrens met Spanje gesloten. Deze mag alleen gebruikt worden voor strikt noodzakelijke reizen, zoals bij humanitaire of medische noodsituaties, werkgerelateerd (op vertoon van bewijs), het verlaten van Portugees grondgebied door burgers die buiten Portugal wonen en onderweg terug zijn naar hun woonplaats, of voor het binnenkomen van Portugese burgers of houders van verblijfsvergunningen in Portugal.

Grensovergangen:
 • Er zijn 8 permanente doorlaatposten (24u per dag), namelijk: Valença, Vila Verde da Raia, Quintanilha, Vilar Formoso, Marvão, Caia, Vila Verde en Castro Marim.
 • Ook zijn er 5 geautoriseerde doorlaatposten op werkdagen van 7.00 uur tot 9.00 uur en van 18.00 uur tot 20.00 uur, dit zijn: Monção, Miranda do Douro, Termas de Monfortinho, Mourão en Barrancos.
 • De doorlaatpost Rio de Onor is alleen op woensdag en zaterdag van 10.00 uur tot 12.00 uur open.

Voor informatie, zie de website Safe Communities met informatie in het Engels of de website over het bezoeken van Portugal.

Azoren en Madeira

Voor de eilandengroepen Azoren en Madeira gelden andere maatregelen dan voor het vasteland.

Voor een reis naar de Azoren en Madeira moet u aan de volgende voorwaarden voldoen:

U moet een document van een erkend gezondheidsinstituut overleggen waaruit blijkt dat u in de 72 uur voorafgaand aan aankomst een Corona-test met negatief resultaat hebt gedaan.

Alleen op Madeira kunt u als u niet getest bent, een test doen op het vliegveld. De resultaten moet u dan afwachten in uw accommodatie. Deze mag u pas verlaten na een negatief testresultaat. De autoriteiten proberen het resultaat zo snel mogelijk beschikbaar te hebben.

Als de testuitslag positief is, volg dan altijd de adviezen op van de lokale gezondheidsautoriteiten. Dit betekent ook dat u verplicht kunt worden in isolatie te gaan, uw reisgenoten en/of familieleden moeten misschien ook verplicht in quarantaine. Neem altijd contact op met de GGD in uw woonplaats in Nederland als u positief getest bent.

Op Madeira is het verplicht om in alle openbare gelegenheden en in de buitenlucht een mondkapje te dragen. Dit geldt niet voor kinderen tot 6 jaar oud en personen die het mondkapje niet zelfstandig op- of af kunnen zetten.  

Meld u bij de lokale gezondheidsautoriteiten als u klachten of symptomen heeft die lijken op het coronavirus. Bel dan met de nationale hulplijn 808 24 24 24 (voor Engels toets 9). Voor regio Azoren: 808 24 60 24. Voor regio Madeira 800 24 24 20. U kunt ook een e-mail sturen naar: atendimento@sns24.gov.pt.

Gezondheidssituatie

Over het algemeen is de gezondheidssituatie in Europa vergelijkbaar met die in Nederland. Als u wilt checken of er voor Portugal bijzonderheden zijn, kijk dan op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering.

Neem voor meer informatie over bijvoorbeeld vaccinaties contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland.

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Portugal en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

Algemene alarmnummer: 112

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Lissabon

Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Lissabon.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Lees meer over Portugal op nederlandwereldwijd.nl

Veel gestelde vragen over COVID-19 in Portugal

Er zijn in Portugal enorm veel vragen over het corona hieronder 4 veel gestelde vragen:

🌴 Kan ik op vakantie naar Portugal?

Door corona was op vakantie naar Portugal in 2020 lange tijd niet mogeilijk. Om te weten of op vakantie naar Portugal mogelijk is moet u kijken naar het reisadvies

Lees rustig het Reisadvies Portugal en bekijk ook direct organisaties die deze vakanties tijdens corona organiseren met de juiste maatregelen.

🗺️ Hoeveel coronabesmettingen zijn er gemeten in Portugal

Op onze coronavirus kaart kunt u exact zien hoeveel besmettingen er zijn met coronavirus Portugal:

Klik hier voor Portugal

😷 Waar kan ik me voor een covid-19 test aanmelden in Portugal?

Enkel wanneer een (huis)arts het nodig vind kan u worden getest op corona.

Is uw (huis)arts niet beschikbaar? Doe een online test op corona.

🧼 Hoe kan ik me beschermen tegen coronavirus in Portugal

Het belangrijkste om een corona besmetting te voorkomen is om je handen te wassen volgens de richtlijnen van de World Health Organization (WHO):

Andere dingen die je kunt doen tegen COVID-19 zijn:

 • Geen handen schudden
 • Hoesten en niezen doe je enkel in de binnenkant van je elleboog
 • Blijf binnen huis en werk uit huis als dat kan
 • Maak enkel gebruik van papieren zakdoekjes en gooi deze direct weg na gebruik
 • Moet je toch buiten komen? Behoud dan meer dan 150 centimeter (twee armlengtes) afstand van elkaar
 • Heb je last van verhoging tot 38 graden C, loopneus, neusverkoudheid, lichte hoest of keelpijn? Blijf ten alle tijden thuis!

👇Zoek het aantal besmettingen op woonplaats, regio of land👇

Laat hieronder uw mening weten