KAART Portugal Coronavirus: Aantal besmettingen, doden en vakantie Nieuws

Op dit moment (24-01-2022) zijn er in Portugal, 2,221,825 inwoners positief getest op corona. Dit zijn onbekend aantal meer dan gisteren. 160 corona patiënten zijn op dit moment in kritische toestand. Er zijn ook 19,569 overleden in Portugal aan corona. Gelukkig zijn er ook al 1,712,467 inwoners hersteld van het coronavirus. Corona cijfers worden geupdate op 25 januari

Statistieken covid-19 virus in Portugal 24 januari:

Land Portugal
Positief getest 2,221,825
Aantal Doden 19,569
Hersteld 1,712,467
Actieve gevallen 489,789
Kritische toestand 160
*Deze cijfers zijn vanaf 15 Februari 2020 tot en met 24 januari 2022

Kaart corona (covid-19) Portugal vandaag

Opzoek naar een landkaart van Portugal? Wij tonen op onze website actuele plattegronden aan van Portugal, met daarop toeristische bezienswaardigheden in Portugal, actueel nieuws en meer!

LIVE Corona Kaart Portugal oranje zones

Hieronder vind je een kaart van de aantallen coronavirus (covid-19) besmettingen, doden en departementen in Portugal:

Portugal regio’s landkaart

Covid-19 Kaart Portugal besmettingen, Coronavirus Doden, Reisadvies Portugal en regio nieuws

Vakantie naar Portugal mogelijk?

Op vakantie naar Portugal coronavirus

Door de uitbraak van corona was op vakantie gaan naar Portugal lange tijd niet mogelijk. Inmiddels zijn de corona maatregelen in Portugal versoepeld. Hierdoor is vakantie tijdens het virus in veel landen weer mogelijk. Let wel op de lokale corona maatregelen in Portugal. Wees daarom goed op de hoogte voor u op vakantie gaat naar Portugal of een andere vakantiebestemming.

Reisadvies Portugal | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 30-12-2021 | Nog steeds geldig op: 24-01-2022

Alle passagiers die naar Portugal reizen moeten een negatieve PCR- of antigeentestuitslag laten zien. Ook als u volledig gevaccineerd bent moet u zich laten testen voor vertrek. Reizigers die een herstelbewijs hebben hoeven geen test te laten zien. De kleurcode voor Portugal is geel. Bij terugkeer naar Nederland vanuit Portugal moet u een coronabewijs laten zien. Lees het hele reisadvies.

Kaart bij reisadvies Portugal

Coronavirus

Reizen met uw Coronabewijs in de CoronaCheck-app

U kunt de CoronaCheck-app (het digitale coronabewijs – DCC) in Portugal gebruiken. Met deze app maakt u een QR-code aan om te reizen naar andere landen van de Europese Unie (EU) en Schengen. U maakt de QR-code aan door een vaccinatiebewijs, testbewijs of herstelbewijs toe te voegen in de CoronaCheck-app. Neem een print van uw QR-code mee voor het geval u geen toegang heeft tot uw telefoon.

Soms is uw coronabewijs niet voldoende. Een land kan om meer documenten vragen. Lees het reisadvies voor u vertrekt. Hier vindt u de voorwaarden en uitzonderingen. Lees meer informatie over het coronabewijs op Rijksoverheid.nl.

Inreisbeperkingen Portugal

U kunt met uw coronabewijs (Digitaal Corona Certificaat) naar Portugal reizen onder de volgende voorwaarden:

 • Iedereen die naar Portugal reist moet een Passenger Locator Card invullen.
 • Alle passagiers, zowel staatsburgers als buitenlanders, moeten een negatieve COVID-19-testuitslag laten zien om Portugal binnen te komen. Dit mag zijn:
  • een negatieve antigeentest zijn die maximaal 48 uur voor vertrek is afgenomen, of;
  • een negatieve PCR-test van maximaal 72 uur voor vertrek.
  • Let op: Ook als u volledig gevaccineerd bent tegen COVID-19 moet u zich laten testen voor vertrek.
 • Uitzondering: Als u een herstelbewijs van maximaal 180 dagen kunt laten zien hoeft u zich NIET te laten testen.
 • Reist u met de auto naar Portugal? Ook dan moet u een negatieve COVID-19-testuitslag laten zien.
 • Kinderen jonger dan 12 jaar hoeven niet getest te worden.
 • De luchtvaartmaatschappijen die naar Portugal reizen zijn verplicht om bij het inchecken de negatieve testen te controleren.
 • Deze maatregelen gelden voor het hele vasteland van Portugal.
Azoren en Madeira

Voor de eilandengroepen Azoren en Madeira gelden soms andere maatregelen dan voor het vasteland.  U kunt met uw coronabewijs (Digitaal Corona Certificaat – DCC) naar de Azoren en Madeira reizen.

Als u geen DCC heeft, let dan op de volgende voorwaarden van de Portugese overheid:

Voor reizigers vanaf 12 jaar oud die per vliegtuig naar de Azoren of Madeira reizen is het verplicht een negatieve test te laten zien. Voor Madeira mag dit alleen een negatieve PCR-test zijn, afgenomen maximaal 72 uur voor vertrek. Voor de Azoren mag dit zijn: een negatieve PCR-test afgenomen maximaal 72 uur voor vertrek. Of een negatieve antigeentest afgenomen maximaal 48 uur voor vertrek.

Kijk voor een actueel overzicht van maatregelen op de Azoren op de website van de lokale overheid (informatie in het Portugees) en voor Madeira op de website over het bezoeken van Madeira.

Meld u bij de lokale gezondheidsautoriteiten als u klachten of symptomen heeft die lijken op het coronavirus. Bel dan met de nationale hulplijn 808 24 24 24 (voor Engels toets 9). Voor regio Azoren: 808 24 60 24. Voor regio Madeira 800 24 24 20. U kunt ook een e-mail sturen naar: atendimento@sns24.gov.pt.

Maatregelen in Portugal
 • Er geldt het dringende advies om zoveel mogelijk thuis te werken.
 • Tussen 2 en 9 januari 2022 is thuiswerken verplicht. Het onderwijs, bars en clubs zullen sluiten.
 • Het coronabewijs DCC wordt voor iedereen, ook gevaccineerde en herstelde personen, verplicht als toegangsbewijs tot restaurants, toeristische attracties, verblijfsaccommodaties, sportscholen, grootschalige evenementen met vaste zitplaats en in de horeca (behalve op terrassen in de buitenlucht).
 • Daarnaast geldt er ook een testplicht voor toegang tot verpleeghuizen,zorginstellingen, discotheken en evenementen zonder vaste zitplaats. Deze testplicht geldt ook als u een vaccinatie- of herstelbewijs heeft.

Kijk voor een actueel en volledig overzicht van maatregelen in Portugal op de officiële website van de Portugese regering (informatie alleen in het Portugees), op de website over het bezoeken van Portugal (informatie in het Engels) en op de website Stand van zaken COVID-19 (voor informatie in het Engels, klik op de vertaalbutton rechts bovenin het scherm).

Volg de richtlijnen van de Portugese overheid op. De maatregelen en sancties die opgelegd kunnen worden na het oplopen van een corona besmetting of contact met een geïnfecteerd persoon, kunnen in Portugal sterk verschillen van die in Nederland. Dit betekent ook dat er gevolgen kunnen zijn voor de verblijfsmogelijkheden, de quarantaineplicht voor u en uw reisgenoten en/of familieleden en voor retour naar Nederland.

Als u in Portugal positief test, volg dan altijd de adviezen op van de lokale gezondheidsautoriteiten en neem contact op met de GGD in uw woonplaats in Nederland.

Landsgrens met Spanje

De grens tussen Portugal en Spanje is open voor regulier verkeer. Er vinden controles op testbewijzen plaats.

Testlocaties in Portugal 

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Portugal de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).

Meer informatie?

Ga naar de website van de Europese Unie waar u meer informatie kunt vinden over de voorwaarden voor inreizen. Ook kunt u daar de lokale coronamaatregelen vinden, zoals bijvoorbeeld de regels over mondkapjes en over de openstelling van restaurants, musea en toeristische attracties.

Terugreis naar Nederland

Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Algemene gezondheidssituatie

Over het algemeen is de gezondheidssituatie in Portugal vergelijkbaar met die in Nederland. Als u wilt checken of er voor Portugal bijzonderheden zijn, kijk dan op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering.

Neem voor meer informatie over bijvoorbeeld vaccinaties contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Reischecklist Portugal

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Portugal favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.
Reisdocumenten & visa
 • Als u naar het buitenland reist, moet u altijd een geldig reisdocument meenemen waarmee u zich kunt identificeren (paspoort of ID-kaart). Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor de landen op deze lijst is een identiteitskaart voldoende om mee te reizen. Voor alle andere landen geldt dat u uw paspoort mee moet nemen.
 • Uw identiteitskaart of paspoort moet altijd geldig zijn tijdens uw verblijf.
 • Voor Portugal heeft u geen visum nodig.
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
 • Check of u met uw Nederlandse rijbewijs een motorvoertuig mag huren en besturen, en of u ook een internationaal rijbewijs nodig heeft.
Reisverzekering
 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
 • Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.
Geld
 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Portugal. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.
Gezondheid
Corona maatregelen
 • Er kunnen in Portugal andere maatregelen gelden dan in Nederland. Bijvoorbeeld over de openstelling van restaurants, musea, attracties et cetera. In Portugal geldt een afstandsregel van 2 meter en het gebruik van mondkapjes op veel locaties, zoals winkels, restaurants en OV. Deze maatregelen gelden voor alle leeftijdscategorieën. 
Thuisblijvers
 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.
Niet meenemen
 • Neem geen drugs mee naar Portugal. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).

Veiligheidsrisico’s

Algemeen

In Portugal zijn de veiligheidsrisico‘s vergelijkbaar met wat u in Nederland gewend bent. Let op uzelf en uw eigendommen. Net zoals u dat in Nederland doet.

Criminaliteit

Er is criminaliteit in Portugal. In de grotere steden, zoals Porto en in de hoofdstad Lissabon en ook in de Algarve, zijn zakkenrollers actief. Wees alert op plekken waar veel mensen komen. Bijvoorbeeld in het openbaar vervoer, bij evenementen, op toeristische en openbare plekken. Kijk ook op de website over veiligheid in de Algarve.

Natuurgeweld

In Portugal komen bijna elk jaar bosbranden voor. Vooral in de zomermaanden kunnen bosbranden voor veel schade zorgen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie.

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar:

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in Portugal en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ.

Verkeer

Luchtverkeer

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).

Verkeersveiligheid

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Portugal op de website van de ANWB.

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland.

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Portugal en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

Algemene alarmnummer: 112

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Lissabon

Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Lissabon.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Lees meer over Portugal op nederlandwereldwijd.nl

Veel gestelde vragen over coronavirus in Portugal

Er zijn nog erg veel vragen over het corona hieronder proberen we de belangrijkste vragen te beantwoorden:

🌴 Kan ik op vakantie naar Portugal?

Door COVID-19 was op vakantie naar Portugal in 2022 lange tijd niet mogeilijk. Om te weten of op vakantie naar Portugal mogelijk is moet u kijken naar het reisadvies.

Bekijk Vakantieadvies Portugal en vind daar ook de reisorganisaties die deze vakanties organiseren volgens de veiligheidsvoorschriften.

🗺️ Hoeveel besmettingen met coronavirus zijn er geteld in Portugal

Op onze COVID-19 kaart kunt u precies zien hoeveel personen er positief getest zijn met COVID-19 in Portugal:

Bekijk coronavirus kaart Portugal

🤧 Hoe kan ik me voor een test aanmelden in Portugal?

Wanneer je opreis gaat naar Portugal heb je een negatief COVID-19 testresultaat nodig. Als je gaat vliegen, is een PCR coronavirustest nodig. Ook heb je een bewijst nodig van de negatieve corona testuitslag. Dit is in de vorm van een reisverklaring ondertekend door een geregistreerde arts. Bekijk ons overzicht met testlocaties voor een COVID-19 PCR Test Portugal inclusief reisverklaring. Dit overzicht toont meet dan 80+ corona teststraten door héél Nederland!

🧴 Hoe bescherm ik mezelf tegen COVID-19 in Portugal

Het belangrijkste om een corona besmetting te voorkomen is om je handen te wassen volgens de richtlijnen van de WHO

Andere handeling die je kunt doen tegen het virus zijn:

 • Geen handen schudden
 • Hoest en nies doe je alleen in de binnenzijde van je elleboog
 • Blijf zoveel mogelijk thuis; werk uit huis
 • Maak alleen gebruik van papieren zakdoekjes en gooi deze weg na gebruik
 • Ga je naar buiten? Behoud dan meer dan 150 centimeter (dit zijn 2 armlengtes) afstand van andere personen
 • Blijf helemaal thuis als je verkoudheidsklachten hebt: loopneus, neusverkoudheid, lichte hoest, keelpijn of verhoging tot 38 graden C

2 Comments

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie