corona steun

Het wordt vaak benadrukt, maar de ondernemers in Nederland hebben veel last van de coronamaatregelen. Natuurlijk geldt dit niet voor alle ondernemers, maar een groot deel van de bedrijven in Nederland heeft omzet misgelopen als gevolg van de coronamaatregelen. De horeca is de eerste sector waar veel mensen aan denken bij ondernemingen die omzet hebben verloren, maar het probleem is veel groter dan de horeca alleen. Gelukkig krijgen ondernemingen in Nederland relatief veel steun van de overheid, maar dit is vaak niet genoeg om het bedrijf een jaar lang staande te houden. 

corona steun

Steun van de overheid

In vergelijking met andere landen krijgen bedrijven in Nederland veel steun van de overheid. Toch is dit meestal niet genoeg om alle omzet die wordt misgelopen te compenseren. Vooral bedrijven die veel personeel in dienst hebben of een groot pand huren, maar geen omzet draaien hebben hier vooral veel last van. Voor deze ondernemers kan het lastig zijn om hun hoofd boven water te houden in coronatijd. Gelukkig voor iedereen met een eigen bedrijf werd vrijdag bekend dat het kabinet heeft besloten om nog eens 730 miljoen euro beschikbaar te stellen voor bedrijven die zijn getroffen door de maatregelen. 

Compensatie vaste lasten

Vooral bedrijven die hoge vaste lasten hebben die ondanks het verlies van omzet doorbetaald moeten worden hebben behoefte aan steun van de overheid. Op dit moment krijgen bedrijven die als gevolg van de coronamaatregelen meer dan 30 procent van hun omzet zijn verloren een compensatie van 85 procent van de vaste lasten. Het kabinet heeft aangekondigd dat dit verhoogd zal worden naar 100 procent. Dit is erg fijn voor de ondernemers die op dit moment moeite hebben met het betalen van de vaste lasten. Het kost ongeveer 450 miljoen euro om deze uitbreiding uit te voeren.

TONK-regeling

Naast de verhoging van de compensatie voor de vaste lasten van ondernemers, wordt er ook meer geld beschikbaar gesteld voor mensen die gebruik maken van de TONK-regeling. De TONK-regeling is bedoeld voor zelfstandigen die ondanks het krijgen van de speciale coronabijstand nog steeds moeite hebben met het betalen van vaste lasten zoals de huur of de hypotheek. Het budget voor deze regeling wordt verdubbeld van 130 miljoen naar 260 miljoen. Om gebruik te kunnen maken van de regeling moet je bij de gemeente zijn en daarom heeft het kabinet de gemeentes gevraagd om ‘ruimhartig’ te zijn bij het toekennen van de regeling.

corona steun overheid

Maakindustrie

Er is ook meer geld beschikbaar gesteld voor de maakindustrie. Dit geld is bedoeld voor onderzoek en ontwikkeling binnen de auto-, luchtvaart- en maritieme sector. Er wordt door het kabinet met grote winkelketens gepraat over passende steun voor hen. Op dit moment kunnen bedrijven maximaal 600.000 euro per kwartaal krijgen om hun vaste lasten te compenseren, maar voor grote winkelketens is dit niet genoeg.

👇Zoek het aantal besmettingen op woonplaats, regio of land👇

Laat hieronder uw mening weten