Coronasteun was in 2020 nodig voor helft van de Nederlandse bedrijven

De coronacrisis heeft veel impact gehad op ons land. Dat komt natuurlijk door alle maatregelen die er zijn om de verspreiding van het virus te verminderen. Deze maatregelen hebben er voor gezorgd dat veel bedrijven veel minder omzet hebben gemaakt dan normaal gesproken. Daarom is het voor een groot deel van de bedrijven in Nederland erg lastig geweest om de coronatijd door te komen. Op dit moment zijn er nog steeds maatregelen en daarom zijn er nog steeds veel bedrijven die zonder werk zitten. In 2020 hadden veel bedrijven steun nodig van de overheid om overeind te blijven. 

Steun van de overheid

corona steun overheid

De Nederlandse overheid heeft geprobeerd om zo veel mogelijk bedrijven financiële steun te geven tijdens de eerste golf. Er zijn bepaalde regelingen getroffen om bedrijven te helpen om niet failliet te gaan door het verlies van omzet. Zo is de NOW-regeling de meest gebruikte maatregel. Dit is een regeling die alleen bedoeld is voor bedrijven die op kwartaalbasis meer dan 20 procent van hun omzet zijn verloren ten opzichte van vorig jaar. Het geld wat een bedrijf hierdoor ontvang mag alleen gebruikt worden om de lonen van werknemers uit te betalen. Ook mag dit gebruikt worden om oud-werknemers te begeleiden naar nieuw werk.

Vaste lasten

Er zijn veel bedrijven die door de coronamaatregelen helemaal moesten sluiten. Op dit moment is dat nog steeds het geval. Wanneer je bedrijf helemaal geen omzet heeft, is dit erg vervelend. Vooral wanneer je personeel met een vast contract en andere vaste lasten zoals de huur van een bedrijfspand hebt. Deze kosten blijven doorlopen terwijl je geen geld verdient. Voor het loon van het personeel kunnen ondernemers de NOW-regeling aanvragen, maar voor andere vasten lasten is het mogelijk om een tegemoetkoming vaste lasten aan te vragen. 

Horeca

corona

De horecasector is hard getroffen door de coronamaatregelen. Dat komt doordat restaurants en cafés al snel dicht moesten. Restaurants kunnen hun klanten op dit moment eten laten afhalen, maar dit levert veel minder geld op dan een vol restaurant. Daarom is het geen verrassing dat de horecasector het meest steun nodig had van de overheid. 85 procent van de horecabedrijven hebben gebruik gemaakt van de tegemoetkoming vaste lasten en 60 procent heeft gebruik gemaakt van de NOW-regeling. 

48 procent

Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor statistiek(CBS) vroeg in 2020 48 procent de bedrijven met meer dan 2 werknemers coronasteun aan. Het ministerie van Economische Zaken verzocht het CBS om de gegevens van het jaar 2020 te verzamelen. Uit deze gegevens bleek dat in 2020 bijna 198.000 bedrijven enige vorm van coronasteun nodig hadden. Sommige bedrijven maakten gebruik van één regeling terwijl er ook bedrijven zijn die gebruik hebben gemaakt van meerdere regelingen.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie