Nederland hervat zijn normaliteit. We nemen afscheid van veel dingen, maar niet van de mondkapjes. Waarom moeten die nog steeds verplicht gedragen worden in het openbaar vervoer? NS daarentegen vindt het onterecht. Hij zegt: “We kunnen het niet meer uitleggen aan de reizigers.”
Coronaminister Ernst Kuipers onthulde dinsdagavond op een persconferentie dat onder meer de anderhalve meter-regel, coronapas en mondmaskers geleidelijk zullen worden afgeschaft. Alleen in het openbaar vervoer zullen maskers nog verplicht zijn. De woordvoerder van de NS, Erik Kroeze, snapt er niets meer van. “Als mondkapjes verplicht zijn, zijn ze verplicht in allerlei settings, niet alleen in het openbaar vervoer.“
Gezondheidsproblemen
Sinds de invoering van de mondkapjes hebben NS-medewerkers regelmatig te maken met toeristen die ze niet willen dragen. “Dat irriteert mij. Bovendien kunnen we onze reizigers niet meer uitleggen waarom ze wel mondkapjes moeten dragen in de trein, maar niet op school of in de winkel.”
Ronald Voorn, gedragswetenschapper, bespreekt waarom het dragen van mondmaskers zo omstreden is, vooral in het openbaar vervoer. “Als reiziger is het een belemmering. Individuen besteden veel tijd aan het denken aan zichzelf. Deze maatregel is er echter om de kwetsbaren te beschermen. Het is bewezen dat het werkt, en mensen met een zwakke gezondheid moeten veilig met het openbaar vervoer naar hun werk kunnen.”
Het idee dat de maskers nodig zijn om mensen met een slechte gezondheid te beschermen, is voor Kroeze niet helemaal overtuigend. “Zulke mensen zitten niet alleen in het ov; ze zitten overal in de samenleving. Als het kabinet het een goed idee vindt om de samenleving open te gooien, kan het dat ook in de trein doen.”
Communicatie is essentieel.
Volgens hoogleraar gezondheidscommunicatie Julia van Weert zou de ophef minder worden als er duidelijkere regels zouden zijn. “Ik vind het jammer dat de wetten voor het dragen van een mondkapje binnenshuis zijn aangepast. Er wordt nog steeds gestimuleerd om een mondkapje te dragen, maar de regel is niet meer van kracht. Dat is nogal onhandig qua communicatie.”