De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) heeft woensdag besloten dat de publieke bedenkingen van OMT-voorzitter Jaap van Dissel over het nut van mondmaskers het vertrouwen in het coronabeleid hebben geschaad.
Toen mondmaskers in Nederland nog niet gangbaar waren, heeft Van Dissel meermalen verklaard dat mondmaskers tot een vals gevoel van veiligheid zouden kunnen leiden, en dat mensen zich dan minder zorgvuldig aan andere coronaregels zouden houden.
Het leidde tot een nationale controverse, en toen het kabinet in 2020 zwichtte, zei Van Dissel dat het eerder een politieke dan een wetenschappelijke beslissing was.
Volgens de OVV heeft het optreden van Van Dissel het vertrouwen van het publiek in het overheidsbeleid ondermijnd.
De burgemeesters van Amsterdam en Rotterdam hebben in de zomer van 2020, toen de controverse over mondmaskers nog in volle hevigheid woedde, bepaald dat mondmaskers moeten worden gedragen in drukke gebieden in de stad. Het dragen van mondmaskers in overdekte openbare ruimten werd in september van dat jaar een dringende aanbeveling van de regering, en het werd verplicht in december 2020.
Het kabinet is evenzeer schuldig aan de daling van het vertrouwen.
Het kwam de zaak niet ten goede dat bepaalde OMT-leden soms kabinetsbesluiten voorspelden of er een afwijkende mening over uitten.
Volgens de Onderzoeksraad was het kabinet evenzeer debet aan het verlies van vertrouwen in het beleid. Het “liet onbedoeld ruimte aan iedereen die zelf wilde afwegen of een maatregel op hem van toepassing was” door hen voortdurend te wijzen op hun eigen verantwoordelijkheid.
“Wat niet werkt in Nederland is een regering die zegt: je moet dit doen en je moet dat doen“, verklaarde premier Mark Rutte op 31 maart 2020 tijdens een persconferentie, aldus de OVV.