Kritiek op Baudet na uitspraken Rusland en Poetin

Thierry Baudet, de leider van het Forum voor Democratie (FvD), wordt geconfronteerd met wijdverbreide kritiek vanwege zijn pro-Russische standpunten. De Eerste en Tweede Kamer hebben hun ongenoegen geuit, en de hashtag #Baudetiseenlandverrader is trending topic op Twitter. Voor oud-FvD’er Henk Otten en zijn eigen partijgenoot Theo Hiddema zijn de standpunten van de leider van FvD even moeilijk te bevatten. Hiddema zei tegen De Telegraaf: “Wat verklaart die ziekelijke haat onder de FvD met Poetin.”

Baudet op Twitter

Een week voor de invasie beschreef Baudet Poetin op Twitter als een “groot man“. Donderdag verklaarde hij op Twitter dat het Westen te verantwoordelijk is voor het conflict in Oekraïne. Volgens de FvD-leider in de virale video is Rusland onnodig tot tegenstander verklaard, en hebben de acties van het Westen de situatie in Oekraïne instabiel gemaakt. Hij beweerde verder dat gedurende de hele coronapandemie, Rusland “een vrij land is gebleven,” maar het Westen zag “vreselijke lockdowns.”

Ondanks het feit dat hij het scenario als tragisch en onnodig omschreef, erkende hij het optreden van Rusland. De reactie van het land op de westerse maatregelen “was al voorspeld,” zei hij. “De reden hiervoor is dat we voortdurend tunnelvisie hebben. Alles wordt verondersteld Amerikaans te worden, alles wordt verondersteld Westers te worden, en het mislukt altijd.”

Veel mensen hebben Baudet’s uitspraken “gek” genoemd.

FvD-senator Theo Hiddema zegt tegen De Telegraaf dat hij niet begrijpt waarom zijn collega’s flirten met de Russische president Vladimir Poetin. “Wat is de bron van deze obsessie?” Heeft het misschien iets met Freud te maken, of een mislukte associatie met een vaderfiguur die niet meer aanwezig is? “Ik weet het niet.” Senator en voormalig FvD-lid Henk Otten denkt dat de FvD-leider financiering ontvangt van de Russen. Hij noemt zijn Baudet “een speeltje van een vijandelijke mogendheid“.

Het Huis van Afgevaardigden zal vandaag over Oekraïne debatteren. Vanwege zijn woorden zal Baudet daar flink bekritiseerd worden. Zoals het AD meldt, hebben de woorden van de FvD-leider een aantal sprekers aangezet tot een reactie. Baudets standpunten zijn volgens VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans “verderfelijk“. “Hij kiest voor de snode agressie van Poetin. Met dergelijke woorden brengt de FvD-leider de veiligheid van het Nederlandse volk in gevaar.” Sjoerdsma, lid van de D66-fractie, vindt de pro-Russische sentimenten zelfs “volstrekt belachelijk!”

In tegenstelling tot Baudet heeft PVV-leider Wilders zich uitgesproken tegen de inval van Rusland. Trump, die de Russische president Vladimir Poetin wel eens heeft gecomplimenteerd, heeft het optreden van Rusland ook als “afschuwelijk” bestempeld.

One Response

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie