Belarus stemt voor opheffen niet-nucleaire status

Op zondag stemden de Wit-Russen voor een nieuwe grondwet die de niet-nucleaire status van het land zou opheffen. De goedkeuring komt er nu de Russische president Vladimir Poetin dreigt met het inzetten van kernwapens, en Wit-Rusland een Russische militaire uitvalsbasis is geworden.

Volgens Russische nieuwsbronnen heeft 65,2 procent van de stemmers voor de nieuwe grondwet gestemd. Aangezien de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko zijn land met harde hand regeert en geen kritiek op zijn beleid duldt, is de uitslag niet verrassend.

Voor het eerst sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie begin jaren negentig, maakt de nieuwe grondwet van Wit-Rusland het mogelijk om kernwapens te installeren. “Als u kernwapens installeert in Polen of Litouwen, langs onze grenzen,” zei Loekasjenko zondag tegen het Westen, “zal ik me tot Poetin wenden en hem vragen de kernwapens terug te geven die ik zonder voorwaarden heb weggegeven.”

Op zondag nam de oorlog in Oekraïne een nieuwe wending toen Poetin verklaarde dat kernwapens de ultieme bedreiging vormen.

Wit-Rusland zou kunnen helpen

Er gaan geruchten dat Wit-Rusland het land van Poetin zal bijstaan met de inzet van troepen in het Oekraïne-conflict. Volgens de Oekraïense nieuwsbron UNIAN zouden Wit-Russische parachutisten de opdracht krijgen om in de nacht van zondag op maandag omstreeks 5.30 uur naar Oekraïne te vliegen.

Andrey Stristshak van de niet-gouvernementele groep Bysol, die zich inzet voor slachtoffers van politieke repressie in Belarus, verstrekte informatie aan UNIAN. De juistheid van dit materiaal kon niet worden bevestigd.

Volgens de Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft de Wit-Russische president Alexander Loekasjenko hem zondag laten weten dat hij zich niet in het conflict zal mengen. Maandagochtend zullen Oekraïne en Rusland de gesprekken hervatten over een mogelijke vredesregeling aan de Wit-Russisch-Oekraïense grens.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie