Volgens Josep Borrell, leider van het buitenlands beleid van de Europese Unie, zijn bepaalde lidstaten van de Europese Unie bereid gevechtsvliegtuigen te leveren aan de luchtmacht van Oekraïne.
Hij heeft niet gespecificeerd om welke types gevechtsvliegtuigen het gaat of welke landen de jets zullen leveren, maar het gaat vermoedelijk om vliegtuigen van Russische makelij die nog steeds in gebruik zijn in een aantal voormalige Warschaupact-landen, waaronder Bulgarije, Slowakije en Polen.
“De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Kuleba zegt dat hij vliegtuigen nodig heeft die door Oekraïne worden gevlogen“, zei Borrell na afloop van een virtuele conferentie van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken over de crisis in Brussel. “Sommige lidstaten hebben die vliegtuigen al, en wij zullen ze aanbieden, evenals andere bewapening die nodig is in een gevecht.”
Volgens Borrell zijn de lidstaten bezorgd dat de crisis die is ontstaan door de Russische inval in Oekraïne, zich zou kunnen uitbreiden tot Moldavië, Georgië en de Westelijke Balkan. “Wij zijn bezorgd over wat er in de regio kan gebeuren. We zijn bezorgd dat Rusland niet stopt in Oekraïne en zijn invloed uitbreidt naar de buurlanden.”
Borrell verklaarde ook dat Polen graag wil dienen als logistiek knooppunt voor de levering van wapens aan Oekraïne.
Wapens en munitie ter waarde van 500 miljoen euro worden door de EU geleverd.
Eerder op de dag verklaarde de Europese Commissie dat zij het Oekraïense leger 450 miljoen euro aan wapentuig en munitie zal leveren om de Russische invasiemacht te bestrijden.
Voorts stuurt de EU Oekraïne voor 50 miljoen euro aan “niet-dodelijke” uitrusting, zoals helmen, kogelvrije vesten en eerstehulp-pakketten. De EU regelt wat het Oekraïense leger nodig heeft en welke EU-landen bereid en in staat zijn het te leveren.