Vitamine D tegen corona besmetting
Vitamine D voedingssupplement kopen

Sinds het ontstaan van de pandemie zijn er heel wat huis, tuin- en keukenmiddeltjes bedacht om de gevolgen van corona te voorkomen en om te zorgen dat je helemaal geen corona krijgt. Maar veel van die middeltjes werken niet of nauwelijks. Lees verder om te ontdekken of de werking van vitamine D tegen corona feit of fabel is.

Vitamine D helpt tegen luchtweginfecties, maar ook corona?

Werkt vitamine D nu wel of niet tegen het coronavirus? Er zijn volgens de WHO (World Health Organization) niet genoeg gegevens om het gebruik van vitamine D aan te bevelen om infectie met corona te voorkomen en ook niet om corona te behandelen.

Studies over Vitamine D en covid-19

Verschillende recente studies hebben gekeken naar het effect van vitamine D op corona. Eén studie onder 449 mensen met corona liet zien dat mensen met een tekort aan vitamine D meer kans hadden om positief te testen op het coronavirus dan mensen die een normale hoeveelheid vitamine D in hun bloed hadden.

onderzoek naar Vitamine D supplementen en het coronavirus

Ander onderzoek liet een hoog vitamine D tekort zien bij mensen met corona die een acute ademhalingsstilstand hadden. Deze mensen hadden een veel hoger risico om te sterven. Een andere kleine studie toonde aan dat van de vijftig mensen met corona die in het ziekenhuis werden opgenomen en een hoge dosis van een soort vitamine D (calcifediol) kregen, er slechts één behandeling op de intensive care nodig had. Van de zesentwintig mensen met corona die geen calcifediol kregen, moesten er daarentegen dertien op de intensive care behandeld worden.

Vitamine D tekort

Vitamine D tekort komt vaker voor bij oudere mensen, mensen met een BMI (Body Mass Index) van 30 of hoger (obesitas), en mensen met een hoge bloeddruk (hypertensie). Deze factoren verhogen ook het risico op ernstige corona symptomen. Het is niet duidelijk of deze mensen door de aandoening een vitamine D tekort krijgen, of dat ze toevallig, ook, een vitamine D tekort hebben. 

vitamine D tekort symptomen
vitamine d pillen tegen covid

Vitamine D supplementen

In de afgelopen jaren hadden twee studies naar de effecten van vitamine D supplementen echter minder hoopvolle resultaten. In beide onderzoeken werden hoge doses vitamine D gegeven aan mensen die een vitamine D tekort hadden en ernstig ziek waren (niet met corona). Vitamine D verminderde echter niet de lengte van hun ziekenhuisverblijf of hun sterftecijfer in vergelijking met degenen die een placebo kregen.

Fabels

Terwijl corona de wereld overspoelde, begonnen mensen ook direct te speculeren over de behandeling ervan. Er werden heel wat fabels in de wereld gegooid. Het punt is dat  de meeste van die fabels zijn ontstaan uit ideeën waarin een bepaalde waarheid te vinden is. 

Dat komt door het volgende, hydroxychloroquine (malaria medicijn), Ivermectine (anti-parasietenmiddel) en vitamine D werden bijvoorbeeld allemaal op een bepaald moment onderzocht op hun mogelijke werking tegen corona. Ondanks dat uit die onderzoeken is gebleken dat deze middelen niet werken tegen het krijgen van corona of tegen de effecten van corona, suggereert het doen van onderzoek dat ze mogelijk toch effectief zijn. 

Complottheorieën

Men vergeet voor het gemak even dat uit onderzoeken is gebleken dat deze middelen niet of nauwelijks werken. De verwarring die hierdoor ontstaat wordt gebruikt door mensen die op zoek zijn naar complottheorieën. Heel wat antivaxers blijven de medicijnen toch gebruiken hoewel de studies hebben laten zien dat ze niet werken. Het gebruik van deze specifieke medicijnen is bovendien niet zonder gevaar en kunnen iemands toestand zelfs verslechteren. 

Verder onderzoek

Verder onderzoek is nodig om te bepalen welke rol vitamine D en vitamine D-tekort zouden kunnen spelen bij de preventie en behandeling van corona

studies vitamine d voedingssupplement

Als je een vitamine D tekort hebt, of denkt te hebben, maak dan een afspraak bij je huisarts om te kijken of een supplement voor jou aan te raden is. Het is niet verstandig om op eigen houtje hoge doses aan vitamine D supplementen te slikken. 

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie