Boosterprik nemen na besmetting van Omikron?

Momenteel overspoelt Omikron de wereld, terwijl veel mensen hun eerste of tweede vaccinatie hebben gekregen. Toch heeft een groot aantal van deze mensen nog geen boosterprik gekregen. De vraag bij veel van deze mensen is of deze boosterprik nog wel nodig is als men de Omikron-variant van corona heeft gehad.

Het antwoord hierop is simpelweg ja. Na deze Omikron-infectie is het nog steeds van belang dat je de boosterprik krijgt. Een deskundige van Live Science geeft wel aan dat je minstens een paar weken moet wachten, nadat je hersteld bent, om het beschermende effect van deze boosterprik maximaal te gebruiken.

Boosterprik timen

Stel je zit in de volgende situatie: je hebt nog niet je boosterprik gehad, maar in deze week wordt je wel geïnfecteerd met de Omikron-variant. Inmiddels ben je aan het herstellen van Omikron en vraag je je af of de boosterprik nog moet nemen.

De CDC raadt aan om te wachten met het inplannen van je boosterprik totdat je volledig vrij bent van de symptomen en je isolatie af is gelopen. Positief geteste mensen die nog nooit symptomen hebben gehad van Omikron, wat normaal is met deze variant, kunnen hun boosterprik inplannen zodra ze uit hun isolatie zijn gegaan.

Als ziekenhuispatiënten buiten beschouwing worden gelaten, duurt het ongeveer 2 weken om van COVID-19-infecties te herstellen,” zei Dr. Sharon Nachman. Zij is hoofd van de divisie van pediatrische infectieziekten in het Stony Brook Children’s Hospital. Ze geeft aan dat mensen minstens twee weken moeten wachten totdat de symptomen zijn verdwenen.

Het doorbreken van de isolatie in de tussentijd kan ertoe leiden dat andere mensen besmet kunnen worden. Omdat de meeste mensen een goede immuunrespons hebben op het vaccin, kan het krijgen van het vaccin ervoor zorgen dat de symptomen verergeren en meer stress op je lichaam leggen, als je geïnfecteerd bent met Omikron.

Je wilt er zeker van zijn dat je de best mogelijke reactie op het vaccin hebt,” geeft Dr. Erica N. Johnson aan, de voorzitter van de Infectious Disease Board for the American Board of Internal Medicine.  Verder is ze assistent professor in de geneeskunde aan de Johns Hopkins University School of Medicine. “Het is niet zo dat het onveilig is om een mRNA-vaccin eerder dan dat toe te dienen. Het is alleen zo dat je er zeker van wilt zijn dat je de meest effectieve respons hebt gehad,” zegt Johnson.

Omikron is anders

Omikron is anders dan vroegere varianten van corona. Deze variant kan makkelijker besmetten, vooral de mensen die voorheen ‘volledig gevaccineerd’ waren, waardoor deze eerdere vaccinaties geen effect meer hebben. Het is de variant Omikron gelukt om dit te bereiken, omdat Omikron een groot aantal mutaties draagt op het spike-eiwit. Dit spike-eiwit is een belangrijk doelwit voor de neutraliserende antilichamen van het lichaam, die ervoor zorgen dat het coronavirus niet het lichaam inkomt.

De mutaties van Omikron zijn, volgens The New England Journal of Medicine, beter in staat om het immuunsysteem te ontwijken. De studie die ze voor deze bevinding hebben uitgevoerd toonde aan dat de doeltreffendheid van het vaccin Pfizer daalde van 93% naar 70% bij de Omikron-variant, vergeleken met de Delta-variant.

Een andere reden dat Omikron een ander effect heeft op de immuunrespons is de afnemende immuniteit. Een Israëlische studie toonde aan dat de effectiviteit van het Pfizer vaccin, 6 maanden na de tweede dosis afneemt. Hierdoor wordt immuniteit van de vaccins minder beschermend tegen de andere coronavarianten.

Waarom is de boosterprik belangrijk?

Regeringen stimuleren inwoners om een boosterprik te nemen, ter bescherming voor Omikron. Een studie, die nog niet peer-reviewed is, ontdekte dat een mNRA-vaccin met twee doses geen volledige bescherming bood tegen Omikron. De doeltreffendheid van deze vaccins stegen tot 37%, in één week na de boosterprik van een mRNA-vaccin.

De immuunrespons van je lichaam wordt verhoogt waardoor de antilichamen helpen om de verschillende delen van het virus beter te identificeren. Een onderzoek, van het tijdschrift Cell, liet zien dat de boosterprik de antilichamen stimuleren om zich goed te binden aan de Omikron- en aan eerder varianten. Het maakt hierbij niet uit welk vaccin je al toegediend hebt gekregen, maar het is belangrijk om een boosterprik te krijgen als je daar in aanmerking voor komt, geeft Johnson aan.

Mensen die net de primaire serie hebben gehad lopen nog steeds een groot risico op infectie met Omikron, hoewel hun infectie misschien niet ernstig is,” gaf Johnson aan. “Maar voor mensen die de boosterdosis hebben gekregen, lijkt dat een effectieve bescherming te bieden tegen Omikron-infectie en zeker tegen ernstigere ziekte.”

Het Center for Disease Control and Prevention (CDC) geeft aan dat volwassenen minimaal 5 maanden na volledige vaccinatie in aanmerking komen voor de boosterprik. U komt in aanmerking voor beide mRNA-vaccins, waarbij het niet uitmaakt welk vaccin u voor de eerste twee vaccinatierondes heeft gekregen.

Hoe dan ook, besmet zijn met Omikron is geen goede reden om geen boosters te krijgen, zei Johnson. “Vaccinatie met een boosterdosis is absoluut noodzakelijk om de best mogelijke bescherming te bereiken,” zei Johnson.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie