Denemarken verwacht nog één laatste golf

De autoriteiten in Denemarken denken eind februari terug te kunnen keren naar het normale leven, ondanks het huidige stijgende aantal Covid-19 infecties in het land. Afdelingshoofd en senior consultant bij het State Serum Institute (SSI), Tyra Grove Krause, zei dat het risico van ziekenhuisopname lager was met de Omikron-variant, die nu dominant is in Denemarken.

Omikron zal nog steeds een belasting vormen voor ons gezondheidssysteem, maar alles wijst erop dat het milder is dan de Delta-variant,” zei Krause. “Het risico om naar het ziekenhuis te gaan is de helft kleiner dan bij Delta. Maar we kunnen dus hoe dan ook onder druk komen te staan in het gezondheidszorgsysteem als we veel overdracht zien,” voegde ze eraan toe.

De gezondheidsfunctionaris zei dat de huidige golf van infecties in januari zijn hoogtepunt zal bereiken. Deze golf wordt voornamelijk aangedreven door de dominante Omikron-variant. In februari wordt daarom een daling van het aantal infecties verwacht.

Omikron zal eind januari zijn hoogtepunt bereiken en in februari zullen de infectiecijfers dalen en zal de druk op het gezondheidssysteem afnemen. Maar we moeten een inspanning leveren in januari, want het zal moeilijk worden om er door te komen,” zei ze in het interview.

Krause gaf aan dat mensen in Denemarken konden hopen om over twee maanden relatief onaangetast door het coronavirus zouden leven. “Ik denk dat (Covid-19) de komende twee maanden zal hebben en daarna hoop ik dat de infecties zullen beginnen af te nemen en we ons normale leven terug zullen krijgen,” zei ze.

De huidige beperkingen in Denemarken gaan nu over de sluiting van theaters, bioscopen en musea. Er zijn gezichtsmaskers verplicht in winkels, in het openbaar vervoer en op andere openbare plaatsen. Tot slot is de coronapas (covid-19 gezondheidspas) vereist in bars, restaurants en cafés. De afgelopen vier oplopende dagen worden er meer dan 20.000 nieuwe besmettingen geregistreerd, waarna lagere testaantallen de registraties hebben beïnvloed. “Omikron is hier om te blijven en het zal in de komende maand massale overdrachten geven. Als dat voorbij is, zullen we er beter aan toe zijn dan voorheen“, zei Krause. Het aantal mensen in het ziekenhuis met Covid-19 steeg op maandag tot 770, het hoogste aantal sinds januari 2021.

Krause suggereert dat een combinatie van Omikron en vaccins de potentie heeft om een wereldwijde sterke bescherming te bieden tegen Covid-19. “Ik denk dat Omikron zich wereldwijd zal verspreiden. Ik denk dat we allemaal enige immuniteit zullen krijgen, zowel door onze vaccins als door wat extra immuniteit die we krijgen door besmet te zijn met Omikron,” zei ze. “En we zullen dus in een sterkere positie zijn tegen mogelijke nieuwe varianten die zouden kunnen opduiken,” voegde ze eraan toe.

Krause geeft aan dat het grootste deel van de Deense bevolking kan verwachten om Covid-19 e krijgen, maar merkte op dat vaccins een veel betere bescherming bieden tegen ernstige ziekte in vergelijking met vorige winter. Dit komt omdat vaccinatie de kans op ziekenhuisopname sterk verminderd als een persoon met Covid-19 wordt besmet.

Vaccins zijn ongeveer half zo effectief tegen infectie met de Omikron-variant in vergelijking met eerdere varianten. Ongeveer 48,5% van de Deense bevolking heeft tot nu toe een booster Covid-vaccinatie ontvangen. 78% heeft beide doses van de oorspronkelijke vaccinatie gekregen.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie