Flurona: een nieuwe variant of een combinatie?

In de VS baart “flurona” voor een nieuw punt van zorg. Er worden in Amerika meerdere gevallen van griep en coronavirus co-infecties gezien. Maar hoe ernstig is het eigenlijk? Wat kan je er daarnaast aan doen om het te voorkomen?

Wat is Flurona?

Heel makkelijk gezegd: griep (Engels: Flu)+ corona= flurona. Volgens de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) kan iemand tegelijkertijd besmet zijn met het Covid-19 virus en met de griep (ook wel Influenza), een zeer reëel verschijnsel met de bijnaam “flurona”. Het is niet een enkele ziekte, het is de aanwezigheid van beide virussen tegelijk.

In de VS zijn al meerdere gevallen gemeld. Twee gevallen van deze week waren bij een kind dat positief testte op de griep en Covid in Los Angeles Country, en een kind waarbij het in het Texas Children’s Hospital werd bevestigd dat het Influenza A en SARS-CoV-2 had, het virus dat Covid-19 veroorzaakt.

Hoe wordt flurona overgedragen en wat zijn de symptomen ervan?

De symptomen van flurona zijn dezelfde als die van de griep en Covid. De symptomen kunnen bestaan uit koorts, hoest, vermoeidheid, loopneus, keelpijn, diarree en spier– en lichaamspijn. De CEO van 911 COVID Testing, Steve Farzam, geeft aan dat de symptomen gemakkelijk verward kunnen worden met sinusitis. De griep en Covid zijn beide respiratoire virussen die worden overgedragen via druppeltjes die worden verspreid door hoesten, niezen, praten, zingen en ademen.

Hoe serieus is Flurona eigenlijk?

Zoals Covid, kunnen de gevaren van flurona per persoon verschillend zijn. Verder is het afhankelijk van een aantal factors, zoals onderliggende gezondheidsaandoeningen, leeftijd en het wel of niet gevaccineerd zijn. Griep en Covid kunnen beide dodelijk zijn, vooral voor oudere mensen of mensen met een hoog risico vanwege gezondheidsaandoeningen.

Het Texaanse kind is niet in het ziekenhuis opgenomen en herstelt thuis. Het geval van het kind uit Californië is anders. Hij werd positief getest op corona na een reis naar Mexico en had “milde symptomen.” Het is onduidelijk of de twee kinderen waren ingeënt tegen het virus of de griep. Hun leeftijden en andere details zijn niet bekend gemaakt.

Andere kinderen met co-infecties hebben ziekenhuisopnames nodig gehad, waaronder gevallen eerder deze zomer in het Texas Children’s Hospital. De Times of Israel meldt dat een ongevaccineerde zwangere vrouw vorige week als eerste in Israël positief is getest op flurona. Het aantal griep gevallen werd vorige winter sterk teruggetrokken dankzij Covid-maatregelen, waaronder het gebruik van mondmaskers en de sociale afstand. Dit griepseizoen zou wel een anders kunnen verlopen. USA Today voorspelt dat er meer “flurona-gevallen” zullen zijn, vooral door de zeer besmettelijke Omikron-variant.

Ik verwacht veel co-infecties (van griep en Covid-19) te zien in de toekomst, maar ik zie niets dat suggereert dat het Covid-infecties erger maakt,” vertelde Dr. Frank Esper, een arts in het Cleveland Clinic Children’s Center for Pediatric Infectious Diseases, aan USA Today. “Dat zijn twee virale ziekteverwekkers waar we eigenlijk medicijnen voor hebben.”

Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik geen flurona krijg?

Gezondheidsdeskundigen raden aan om zowel het de griepprik als Covid-vaccin te krijgen om het risico op infectie te verlagen en de symptomen mild te houden. De CDC zegt dat het veilig is om beide vaccins op hetzelfde moment te krijgen, hoewel gezondheidsdeskundigen wordt geadviseerd om de injecties op verschillende injectieplaatsen toe te dienen als ze op dezelfde dag worden gegeven.

We hebben meer informatie verzameld dat we vaccins veilig kunnen combineren en nog steeds goede voordelen hebben van zowel het COVID-vaccin als een andere vaccinatie, en ik zou vermoeden dat dat ook zou gelden voor de boosters,” vertelde Melissa Bronstein, de Senior Director of Infection Prevention bij Rochester Regional Health.

Als u vragen hebt over uw specifieke gezondheidstoestand of over vaccins, raden deskundigen aan om eerst met uw arts of apotheker te praten. Preventie voor flurona is hetzelfde als voor Covid. Sociale afstand, het dragen van maskers en het vermijden van grote mensenmassa’s of bijeenkomsten kunnen zowel griep als Covid-19 helpen voorkomen. Als u symptomen heeft of bent blootgesteld aan iemand met griep of Covid, volg dan de CDC-richtlijnen voor isolatie en quarantaine.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie