Duizenden mensen op de Dam voor Oekraïne

Honderden mensen verzamelden zich vanmiddag op de Dam in Amsterdam om hun steun te betuigen aan Oekraïne. “Het is hier al zo goed als vol,” merkte een woordvoerster van een van de organisatoren van de steunbetuiging op.

Een Oekraïense vlag wordt door veel mensen gedragen. Ze bekritiseren de Russische president Vladimir Poetin met borden en slogans. De demonstranten eisen ook vrede en onmiddellijke beëindiging van de oorlog. “Toch is de sfeer benauwend. Natuurlijk, het is nauwelijks een aangenaam protest. Maar, we zijn verenigd“, verklaarde de woordvoerder.

Op de Dam is er een moment van stilte.

Om 15.30 uur heeft een moment van stilte plaatsgevonden. Als het te druk zou worden, marcheerde de menigte mogelijk richting het Westerpark. “En ik weet niet zeker wat het programma op dat moment zal zijn. Maar dan gaan we improviseren”, zegt een vertegenwoordigster van MiGreat, een organisatie die hulp biedt aan vluchtelingen. De organisatie staat volgens haar in nauw contact met de gemeente en de politie.

Een van de rally’s, Peace for Ukraine, die om 14.00 uur begon, werd georganiseerd door MiGreat Foundation. Toespraken in het Nederlands, Engels, Oekraïens en Russisch zijn in het programma opgenomen. “We zijn verenigd in onze steun voor de Oekraïners. Er gaan mensenlevens verloren, mensen, huizen en straten worden gebombardeerd en mensen slaan op de vlucht“, staat op de Facebookpagina van de actie. “Samen tegen oorlog, voor vluchtelingen, en voor vrede en onafhankelijkheid in Oekraïne!

De EU moet de situatie in Oekraïne deëscaleren.

De Nederlandse regering en de EU worden opgeroepen om Rusland ter verantwoording te roepen en zware straffen op te leggen aan de dictatuur van Poetin. Demonstranten eisen ook dat alles in het werk wordt gesteld om de situatie te de-escaleren en mensenlevens te beschermen. “De EU moet zich inzetten voor vrede en de-escalatie. In plaats van geld en macht, bescherm mensenrechten en levens!”

Mensen werden door een aantal fracties, waaronder GroenLinks en PvdA Amsterdam, aangemoedigd om de mars bij te wonen. Naast Vrede voor Oekraïne deed ook de Stichting Oekraïners in Nederland mee aan de actie. De actie begon om 13.00 uur.

Mensen van over de hele wereld komen morgen weer bijeen om Oekraïne te steunen. Op een aantal plaatsen in Nederland zal worden gedemonstreerd.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie