Oplossing voor wintersporters die mondkapjes op moeten

Door de pandemie hebben wintersporters veel om over na te denken, van toegangsbeperkingen tot welke mondmaskers ze moeten gebruiken. Op de piste is dat laatste ook onhandig, want het is moeilijk om mondkapje op en af te zetten terwijl je een skihelm draagt. Wintersporters zijn wat dit betreft vindingrijk; twee kinderen hebben zelfs hun eigen bedrijf opgericht om hun innovatieve oplossing op de markt te brengen.

Gelaatsmaskers zijn verplicht in de skilift in sommige skilanden, waaronder Frankrijk en Oostenrijk. In dat laatste land is zelfs de FFP2-variant verplicht. Als je meerdere uren op de piste staat, kan dat onhandig zijn. “Als mensen skiën, trekken ze vaak het mondkapje naar beneden, dat onder de kin hangt en in de lift weer mag worden opgezet”, zegt Mike Muller van skiinformatie.nl. “Urenlang het mondkapje achter je oren hebben, gaat pijn doen.”

Omdat je oren onder de helm verborgen zitten, is het masker volledig verwijderen geen optie. Advies en oplossingen zijn er dan ook genoeg op Facebookgroepen en wintersportwebsites. Muller heeft er alles aan gedaan. “Een van mijn collega’s vertelde me dat ik knoppen op de helm moest zetten,” legt hij uit. “Het werkt ongelooflijk goed en kan op bijna elke helm worden gedaan. Je hebt een naaisetje nodig, en dan hoef je alleen nog maar het mondkapje onder de knoop te schuiven. Het hecht zich heel goed aan de huid.”

Haakjes gemaakt met 3D-printer

Voor Anouk Kooistra uit Noord-Sleen in Nederland was het een bekend probleem. Ze moest telkens haar helm afzetten als ze haar mondkapje op moest zetten tijdens het wintersporten. “Dat vond ze niet erg handig“, zegt haar 11-jarige zoon Sten.

Samen met zijn zus Liz (9) bedacht hij een oplossing: een haak die aan de riem van de helm kan worden bevestigd. Ze maakten het met behulp van hun 3D-printer, die ze al eerder hadden gebruikt om dieren te maken en te verkopen. De haken voor bevestiging aan skihelmen zijn nu ook verkrijgbaar. “Je kunt je mondkapje achter de clip haken,” legt Sten uit. “Het heeft mijn moeder meegenomen op skivakanties, net als onze klanten. Het is echt effectief.”

100 sets zijn verkocht.

Het bedrijf doet het goed. “We hebben vandaag al 100 sets verkocht.” Kopers moeten misschien geduld hebben, want de printer doet er meer dan 10 uur over om 21 sets te produceren.

Speciale clips voor gebruik op skihelmen zijn steeds vaker in de winkel verkrijgbaar. Volgens Mike Muller is het dus een haalbare keuze. “Het is vergelijkbaar met hoe een knoop werkt. Maar, je hoeft geen naald en draad te gebruiken. Volgens hem zijn er andere oplossingen voor helmen waarbij dit niet mogelijk is: Je hebt ook clips die je op de helm zet.”

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie