Bloedgroep O positief en corona

Op social media circuleren geruchten dat mensen met de bloedgroep O en de bloedgroep O positief minder last hebben van complicaties als ze corona krijgen en dat mensen met een bloedgroep A of AB er juist meer last van zouden krijgen. In dit artikel bekijken we wat de feiten en de fabels zijn over deze beweringen.

Verschillende onderzoeken naar bloedgroep en corona

corona onderzoek

Er zijn ondertussen meerdere onderzoeken gepubliceerd die suggereren dat mensen met bloedgroep O mogelijk een lager risico hebben op corona infectie en minder kans hebben op ernstige complicaties, als ze toch ziek worden. Daar tegenover staat dat personen met bloedgroep A en AB waarschijnlijk een verhoogd risico hebben op ernstige complicaties.

Uit Italiaans onderzoek, dat gedaan werd in september 2020, is gebleken dat 23% van de mensen met bloedgroep A met corona meer risico hebben om complicaties te krijgen tijdens hun besmetting met het coronavirus. Daar tegenover staat dat mensen met een bloedgroep O.23% minder risico hebben op complicaties. Bovendien hebben mensen met een bloedgroep A een grotere kans dat ze corona krijgen dan mensen met bloedgroep O. 

Geïnfecteerd raken met corona

Op 14 oktober 2020 werden er nog twee onderzoeken gepubliceerd in Blood Advances, het tijdschrift van de Amerikaanse Vereniging voor Hematologie. Uit dit onderzoek is gebleken dat bloedgroep O je een beetje kan beschermen tegen het krijgen van een corona-infectie. Onderzoekers vergeleken Deense gegevens van meer dan 473.000 personen die positief getest waren op corona met gegevens van een controlegroep van meer dan 2,2 miljoen mensen die geen corona hadden. Onder de mensen met corona waren minder mensen met bloedgroep O en meer mensen met bloedgroepen A, B en AB.

Hoe lang besmettelijk corona

De studieresultaten suggereren dat mensen met bloedgroep A, B, of AB meer kans hebben om besmet te worden met corona dan mensen met bloedgroep O. De onderzoekers vonden geen groot verschil in besmettingsgraad tussen A, B, en AB types.

Aangezien de verdeling van bloedgroepen ook afhankelijk is van etniciteit, controleerden de onderzoekers ook of hierin een verschil lag. Uiteindelijk bleven ze erbij dat minder mensen met bloedgroep O positief testten op het coronavirus.

Medische complicaties

Mensen met bloedgroepen A of AB lijken meer last te hebben van hun corona-infectie en meer complicaties te krijgen. Het ziektebeeld van deze groep is zwaarder. Mensen met de bloedgroepen O of B, hebben volgens de studie minder complicaties en een iets milder ziektebeeld.  

Onderzoekers onderzochten gegevens van 95 ernstig zieke corona patiënten opgenomen in een ziekenhuis in Vancouver, Canada. Ze ontdekten dat patiënten met bloedgroepen A of AB vaker aan de beademing moesten, wat suggereert dat zij meer longschade hadden door corona. Ze ontdekten ook dat meer patiënten met bloedgroep A en AB nierdialyse nodig hadden vanwege nierfalen.

Samen suggereren deze bevindingen dat patiënten in deze twee bloedgroepen groter risico lopen dat hun organen falen of slecht werken als gevolg van corona, dan mensen met bloedgroep O of B. Mensen met bloedgroep A en AB verbleven gemiddeld niet langer in het ziekenhuis dan mensen met bloedgroep O of B, maar ze verbleven gemiddeld wel langer op de intensive care (IC), wat er ook op kan wijzen dat de ziekte voor deze groep ernstiger is verlopen. 

Verschillen per bloedgroep

Het is dus duidelijk dat er verschillen zijn tussen een ziektebeeld voor de bloedgroep A en AB, en de bloedgroep O. Het is alleen niet helemaal duidelijk waarom er verschillende zijn per bloedgroep. Feit is wel dat het niet alleen maar het geval is bij een infectie met corona, ook bij andere ziektes is bekend dat verschillende bloedgroepen kunnen zorgen voor verschillende gradaties van de ziekte. 

Conclusie

Ondertussen zijn er meerdere onderzoeken gedaan naar het verband tussen bloedgroepen en de ernst van de corona infectie en of mensen wel of niet sneller besmet raken. Ondanks deze onderzoeken zijn er nog veel vragen. We weten bijvoorbeeld niet waarom er een verschil is tussen mensen met bloedgroep O, A en AB. Hier moet nog meer onderzoek naar gedaan worden. 

corona onderzoek

Kanttekening

Het is belangrijk om te onthouden dat ondanks dat aangetoond is dat er verschil zit tussen de ernst van het ziektebeeld bij bloedgroep A, AB en O, dit verschil niet extreem groot is. Ook mensen met bloedgroep O kunnen nog steeds ernstig ziek worden. Het is daarom ook  belangrijk om te onthouden dat we ons aan de coronamaatregelen moeten houden om verdere infectie met het coronavirus te voorkomen. 

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie