Iedereen die 18+ is kan vanaf dinsdag een boosterprik afspraak inplannen. Waar het voor de andere leeftijden nog mogelijk is om de afspraak online te doen, kan de groep 18-jarigen uit 2004 alleen telefonisch een afspraak maken. Dit kan via de Landelijke Vaccinatie Afsprakenlijn: 0800- 7070.
Het doel was om rond 7 januari iedereen van 18 jaar een uitnodiging te sturen voor het inplannen van de boosterprik. Dit is van belang omdat de prik betere bescherming biedt tegen de Omikron-variant. De komende weken hebben de GGD ’en genoeg capaciteit en vaccins om iedereen een boosterprik te geven. Maar dan is het wel belangrijk dat iedereen die komt halen. Niet alleen voor eigen bescherming, maar ook voor je familie, vrienden, kennissen en mensen die je in winkels tegenkomt.
Online inplannen
Een online afspraak maak je via www.coronavaccinatie-afspraak.nl en kan direct, het is niet nodig om op de officiële brief te wachten van het RIVM waar je een uitnodiging krijgt om je prik in te plannen. GGD GHOR Nederland roept iedereen geboren in 2003 en eerder om deze boosterprikafspraak online in te plannen. Dit zorgt voor minder druk op het callcenter en zal voorkomen dat het callcenter slecht bereikbaar is. Wie niet vaardig is om zijn/ haar afspraak online in te plannen, vraag alstublieft hulp aan uw familie, buren of vrienden. Zij kunnen u hiermee helpen. Verder kan de bibliotheek ook helpen. Bent u hier niet toe in staat dan verwijzen we u graag door naar de volgende uitlegvideo. Dit zal u helpen om zelf een afspraak online in te plannen.
Telefonisch inplannen
Indien u toch telefonisch een afspraak wil maken, zal u eerst moeten wachten op de uitnodigingsbrief van het RIVM. Zonder deze brief kan u niet worden geholpen bij het Landelijke Vaccinatie Afsprakennummer. Bellen heeft geen zin. Dit telefoonnummer staat in de uitnodigingsbrief. Het kan zijn dat er vertraging is bij het ontvangen van uw persoonlijke uitnodiging.
Wijzigen of afzeggen van de afspraak
Sinds kort is het niet meer mogelijk om uw boosterprik afspraak te verplaatsen, wijzigen of te annuleren. U zal dus naar uw afspraak moeten gaan. Het GGD-callcenter heeft momenteel niet de capaciteit om afspraakwijzigingen te verwerken. Er is een kans dat het wijzigen, verplaatsen of annuleren van uw afspraak in de toekomst weer mogelijk is.
Vaccinatie aan huis
Voor personen die niet in staat zijn om naar een GGD-priklocatie te komen door gezondheidsredenen, hoeven niets te doen. U krijgt een aanvullend bericht voor een boostervaccinatie waarvoor de GGD bij u thuis komt.
Voorwaarden van het krijgen van de booster
Er zijn wel voorwaarden waar u zich aan moet houden, wil u uw boostervaccinatie mogen ontvangen. Zo moet u tot drie maanden wachten na uw laatste vaccinatie voordat u de booster mag ontvangen. Na de laatste vaccinatie positief getest op corona? Vanaf het moment van herstel zal u drie maanden moeten wachten. U kan de CoronaCheck-app gebruiken om de laatste vaccinatiedatum in te zien.
Tot slot is de boosterprik een mRNA-vaccin. Dit betekend dat hiervoor een Moderna of BioNTech/Pfizer vaccin voor wordt gebruikt. U kan hier geen keuze maken over welk vaccin u wilt. Het maakt ook niet uit welk vaccin u voor uw eerste twee prikken heeft ontvangen.
Doel van de boosterprik
Volgens een onderzoek is de eerste vaccinatie 6 maanden na het zetten niet meer werkzaam. Door het nemen van deze boostervaccinatie bent u weer volledig beschermd tegen het coronavirus. Omdat er sprake is van het opkomen van nieuwe varianten op het coronavirus, denk aan Delta, Omikron of B.1.640.2, worden de vaccinaties voortdurend verbeterd en aangepast. Door deze boostervaccinatie bent u dus beter beschermd tegen deze varianten van corona.
wanneer ben ik aan de beurt geboren in 2005