Nieuwe coronavariant ontdekt op Cyprus

Naast de B.1.640.2 variant die in Frankrijk is gevonden, is er wederom een nieuwe coronavariant gevonden in Cyprus. De stam van Covid-19 van deze variant bestaat uit een combinatie van Delta en Omikron. De variant is gevonden door Leondios Kostrikis, een professor in de biologische wetenschappen aan de Universiteit van Cyprus enhoofd van het Laboratorium voor Biotechnologie en Moleculaire Virologie.

Er zijn momenteel Omikron- en Deltaco-infecties en we hebben deze stam gevonden die een combinatie van deze twee is,” geeft Kostrikis aan. “De ontdekking werd “Deltakron” genoemd dankzij van de identificatie van Omikron-achtige genetische deeltjes binnen de delta genomen”, zei hij.

Nog wel vraagtekens bij de nieuwe variant

Kostrikis en zijn team hebben 25 gevallen geïdentificeerd en de statistische analyse toont aan dat de relatieve frequentie van de gecombineerde variant hoger is bij patiënten die in het ziekenhuis werden opgenomen, in vergelijking met niet-gehospitaliseerde patiënten. De 25 Deltakron-gevallen werden op 7 januari naar de GISAID gestuurd. Dit is een internationale databank die veranderingen in het virus bijhoudt. “We zullen in de toekomst zien of deze stam pathologischer of besmettelijker is of de overhand zal krijgen” over delta en Omikron, zei hij. Maar zijn persoonlijke mening is dat ook deze stam zal worden verdrongen door de zeer besmettelijke Omikron-variant.

De Deltacron-variant komt op een moment dat Omikron zich snel over de wereld blijft verspreiden, wat een golf van Covid-19-gevallen veroorzaakt. De VS rapporteert een zevendaags gemiddelde van meer dan 600.000 nieuwe gevallen per dag, volgens een onderzoek door de Johns Hopkins University. Dat is een toename van 72% ten opzichte van de week ervoor en een pandemisch record.

Veel lof vanuit het ministerie

Het baanbrekende onderzoek en de bevindingen van het team van dr. Kostrikis maken ons trots op onze wetenschappers, aangezien dit onderzoek Cyprus internationaal op de kaart zet als het om gezondheidskwesties gaat“, aldus de Cypriotische minister van Volksgezondheid Michalis Hadjipantelas.

Strengere coronamaatregelen voor Cyprus

Nu de Omikron-variant zich in recordaantallen blijft verspreiden in Cyprus en de Deltacron-variant is ontdekt, nemen de autoriteiten extra maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. In totaal zullen er zondag in het hele land 73 gratis sneltestlocaties zijn voor groepen die daarvoor in aanmerking komen, zo heeft het ministerie van Volksgezondheid bekendgemaakt.

Minderjarigen die geen toestemming van hun ouders/voogden hebben om te worden gevaccineerd, komen in aanmerking voor een gratis snelle test, evenals personen ouder dan 18 jaar die een medisch bewijs (een certificaat) kunnen overleggen dat hen vrijstelt van vaccinatie, zoals zwangere vrouwen. Personen die volledig tegen het virus zijn gevaccineerd en zeven maanden later geen booster hebben gekregen, en personen die tussen de eerste en de tweede dosis van het vaccin in zitten, komen in aanmerking voor gratis tests, maar alleen voor de periode tussen de twee doses. Tot slot hebben inkomende reizigers tot 15 januari recht op een gratis snelle test binnen 72 uur na hun aankomst.

One Response

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie