De Wereldgezondheidsorganisatie zegt dat in de afgelopen week een recordaantal van 9,5 miljoen COVID-19-gevallen werd geteld toen de Omikron-variant van het coronavirus de planeet overspoelde. Dit is een stijging van 71 procent ten opzichte van de vorige periode van zeven dagen die de VN-gezondheidsorganisatie vergeleek met een “tsunami“. Het aantal wekelijks geregistreerde sterfgevallen daalde echter.
“Vorige week werd het hoogste aantal COVID-19-gevallen tot nu toe gemeld in de pandemie,” zei WHO-directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus. Hij zei dat de WHO er zeker van was dat dit een onderschatting was vanwege een achterstand bij het testen rond de eindejaarsvakantie. In haar wekelijkse verslag over de pandemie zei het agentschap dat er in zeven dagen 9.520.488 nieuwe gevallen waren geteld, met 41.178 sterfgevallen in vergelijking met 44.680 in de week daarvoor.
De WHO-functionarissen wijzen er al lang op dat er een verschil is tussen het aantal ziektegevallen en het aantal sterfgevallen, waarbij veranderingen in het aantal sterfgevallen vaak ongeveer twee weken achterlopen op de toename van het aantal gevallen. Maar zij hebben ook opgemerkt dat Omikron om verschillende redenen, waaronder een stijgende vaccinatiegraad op sommige plaatsen en aanwijzingen dat Omikron meer de neus en keel dan de longen treft, niet zo dodelijk is gebleken als de Delta-variant die eraan voorafging.
Een stijging van het aantal ziekenhuisopnames of sterfgevallen na de laatste toename van het aantal gevallen zou waarschijnlijk pas over ongeveer twee weken zichtbaar worden. Hoewel Omikron minder ernstig lijkt dan Delta, vooral bij mensen die gevaccineerd zijn, waarschuwde het hoofd van de WHO: “Dat betekent niet dat het als mild moet worden gecategoriseerd. Net als bij eerdere varianten worden bij Omikron mensen in het ziekenhuis opgenomen en sterven er mensen aan.”
“In feite is de tsunami van gevallen zo groot en snel dat het de gezondheidsstelsels over de hele wereld overweldigt,” zei hij. De WHO zei dat de stijging van het aantal gevallen in de afgelopen week varieerde, met een verdubbeling in Noord- en Zuid-Amerika, maar een stijging van slechts 7 procent in Afrika. Het hoofd van de WHO voor noodgevallen, Dr. Michael Ryan, zei dat speculaties dat Omikron de laatste variant van de uitbraak zou kunnen zijn “wishful thinking” waren en waarschuwde: “Er zit nog veel energie in dit virus.”
Maria Van Kerkhove, WHO’s hoofd technische afdeling van COVID-19 voegde eraan toe dat het “zeer onwaarschijnlijk is dat Omicron de laatste variant zal zijn waarover u ons zult horen spreken“. WHO-functionarissen riepen het publiek op om meer maatregelen te nemen om de pandemie te bestrijden, zoals het laten vaccineren, het ventileren van kamers, het bewaren van de juiste fysieke afstand en het dragen van maskers. Op de juiste manier.
“Het valt me op dat mensen maskers dragen“, zei Van Kerkhove. “Het dragen van een masker onder je kin is zinloos. En het geeft je een vals gevoel van veiligheid dat je iets op hebt dat je beschermt. Het zal niet … In principe vragen we iedereen om hier een rol in te spelen.”
Los daarvan zei Ryan dat het werk van de WHO met het Internationaal Olympisch Comité en China, dat de Winterspelen van 2022 zal organiseren, hem “ervan overtuigd” heeft dat de maatregelen die de organisatoren van de Spelen hebben genomen “zeer streng en zeer sterk” zijn. “We zien op dit moment geen verhoogd risico van ziekteoverdracht in die context,” zei Ryan.