Langere menstruatie na vaccinatie: is het waar?

Volgens een studie die donderdag gepubliceerd is, hadden vrouwen gemiddeld een menstruatiecyclus van een dag langer dan normaal, na het krijgen van een dosis Covid-19-vaccin. Deze bevindingen bevestigen een aantal beweringen van vrouwen op social media, dat het Covid-19-vaccin hun menstruatiecyclus heeft beïnvloed. De verandering is niet klinisch significant, en deskundigen zeggen dat het geen reden tot bezorgdheid hoeft te zijn.

De bottom line is, we denken echt dat deze bevindingen geruststellend zijn voor de gezondheid en reproductieve gezondheid,” en ze sluiten aan bij soortgelijke geruststellende gegevens over de veiligheid van Covid-19 vaccins met betrekking tot zwangerschap en vruchtbaarheid, vertelde Dr. Alison Edelman, een professor aan de Oregon Health & Science University, Portland en de hoofdonderzoeker van de studie. Maar er is een individuele relatie met de menstruele cyclus die veel meer is dan alleen klinisch, zei Edelman. En dit onderzoek geeft concrete informatie om mensen te helpen begrijpen wat ze kunnen verwachten, net als alle andere bijwerkingen.

Laten we zeggen dat niemand je heeft verteld dat je koorts zou krijgen (na het krijgen van het Covid-19 vaccin). Het zou zijn als: ‘Wat is er zojuist gebeurd?’ ” zei ze. “En mensen hebben verschillende relaties met hun menstruatiecyclus. Voor sommige mensen, misschien zijn ze een zwangerschap aan het plannen of proberen ze een zwangerschap te vermijden. Zelfs één dag van verandering — en dat is een gemiddelde — kan ongemakkelijk aanvoelen.”

De onderzoekers merken op dat de gemiddelde toename in de lengte van de cyclus “grotendeels lijkt te worden aangedreven” door vrouwen die beide doses van een mRNA-vaccin ontvingen, dus  Pfizer/BioNTech of Moderna, binnen één menstruatiecyclus. Bij deze groep nam de lengte van de cyclus met ongeveer twee dagen toe. Maar de verandering was slechts tijdelijk en verdween binnen een paar maanden, dit bleek zo uit de studie. Er waren niet genoeg gegevens om te zeggen hoe lang de verandering bij de andere vrouwen aanhield.

Stressfactoren in het dagelijks leven, de omgeving en de gezondheid kunnen invloed hebben op de regulering van de menstruatiecyclus. De onderzoekers sluiten pandemie-gerelateerde stress uit als oorzaak van de veranderingen. Zij merken wel op dat mRNA-vaccins een immuunrespons opwekken die de regulatie van de menstruatiecyclus tijdelijk zou kunnen beïnvloeden. Een ernstige ziekte, zoals Covid-19, zou “catastrofaal” kunnen zijn voor deze regulatie, soms permanent. Over het algemeen had ongeveer 5% van de gevaccineerde vrouwen een significante verandering in hun cyclus van meer dan acht dagen, maar dit percentage was ongeveer hetzelfde bij de niet-gevaccineerde vrouwen. Geen van de gevaccineerde en niet-gevaccineerde vrouwen in de studie hadden een specifieke verandering in de lengte van hun menstruatie.

In augustus kondigde de National Institutes of Health (NIH) een investering van ongeveer 1,7 miljoen dollar aan om vijf onderzoeksteams te steunen bij het bestuderen van de mogelijke effecten van Covid-19-vaccins op de menstruatie. Dit is de eerste van deze studies die wordt gepubliceerd. Dr. Diana Bianchi, directeur van het NIH’s Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development, vertelde dat de investering in dit onderzoek een direct antwoord was op de bezorgdheid van het Amerikaanse publiek.

We maakten ons zorgen dat het gebrek aan informatie misschien bijdroeg aan de aarzeling om te vaccineren bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd,” zei Bianchi, die niet direct betrokken was bij het onderzoek. Er was een wanhopige behoefte aan wetenschappelijk bewijs om met vrouwen te communiceren over wat ze kunnen verwachten als ze zich laten vaccineren, en tijd was van essentieel belang, zei ze. Uit een onderzoek van de Kaiser Family Foundation van december bleek dat bijna 60% van de vrouwen die zwanger zijn of zwanger willen worden, zeiden dat ze er niet van overtuigd waren dat de COVID-19-vaccins veilig zijn. Maar er komt steeds meer bewijs dat deze zorgen tegenspreekt.

Uit een gepubliceerde studie van de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC) blijkt dat vrouwen die tijdens de zwangerschap tegen Covid-19 worden ingeënt geen verhoogd risico lopen op vroeggeboorte of geboorte van een laag gewicht. De CDC beveelt vaccinatie aan voor alle vrouwen die zwanger zijn, onlangs zwanger zijn geweest, zwanger willen worden of in de toekomst zwanger zouden kunnen worden. Toch is de vaccinatiegraad onder zwangere vrouwen laag: Uit de laatste gegevens blijkt dat ongeveer 40% van de zwangere vrouwen is gevaccineerd.

De studie bevestigt aan de ene kant wat sommige vrouwen op social media zeiden,” zei Bianchi. “Maar over het algemeen, op het niveau van de volksgezondheid, is deze kleine verandering echt niet van klinische betekenis. Het zou de vruchtbaarheid niet mogen beïnvloeden, en de voordelen van gevaccineerd zijn en geen Covid krijgen — zelfs een milde versie van de Omikron-variant — zijn zo veel groter. Je moet echt niet aarzelen om je te laten vaccineren.”

Ze geeft ook vrouwen op sociale media de schuld voor het onder de aandacht brengen van het feit dat de meeste klinische studies geen gegevens verzamelen over menstruatiecycli, een signaal van gezondheid en potentiële vruchtbaarheid dat volgens Bianchi door de NIH wordt beschouwd als een vitaal teken.

Bij de meeste klinische onderzoeksproeven wordt niet routinematig informatie verzameld over de invloed van een interventie op de menstruatiecyclus. Voor zover ik weet, is dit de eerste keer dat er informatie naar voren is gebracht dat een vaccin de menstruatiecyclus zou kunnen beïnvloeden. Je hoort dit bijvoorbeeld niet bij een griepvaccin,” zei Bianchi. “Dus we hopen dat dit echt het bewustzijn brengt dat het belangrijk is om informatie over de menstruatiecyclus te verzamelen wanneer een interventie wordt overwogen.”

De onderzoekers van de studie analyseerden gegevens van ongeveer 4.000 vrouwen die de Natural Cycles-app gebruikten om de menstruatie bij te houden, waaronder ongeveer 2.400 die in de loop van de studie werden gevaccineerd en ongeveer 1.600 die niet-gevaccineerd bleven. Deze studie gaat niet specifiek in op vruchtbaarheid of andere mogelijke veranderingen in menstruatiecycli, zoals symptomen of ongeplande bloedingen. Onderzoekers analyseerden alleen gegevens van vrouwen die gewoonlijk regelmatige menstruatiecycli hebben, maar ze merken op dat velen niet in deze categorie vallen.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie