Het coronavirus en de avondklok, hoeveel effect heeft het in 2021?

Het is al sinds het begin van de corona crisis een onderwerp wat terug blijft keren, het invoeren van een avondklok. Dat komt doordat dit één van de maatregelen is die ervoor zou kunnen zorgen dat het niet meer mogelijk is om illegale feesten te geven. Deze feesten vinden namelijk nagenoeg altijd ’s avonds en ’s nachts plaats. Daarom kan een avondklok er voor zorgen dat er geen nieuwe besmettingen ontstaan door illegale feesten.

Veel ophef over avondklok

Er is al sinds dit idee in het nieuws kwam veel ophef over een mogelijke avondklok. Sommige mensen vinden namelijk dat een belangrijk deel van hun vrijheid wordt afgenomen wanneer er een avondklok zou worden ingevoerd. Dat komt doordat zij vinden dat je altijd zelf moet kunnen bepalen of je naar buiten gaat of niet. Anderen vinden het juist een goed idee om een avondklok in te voeren. Zij zien dit als één van de laatste mogelijkheden om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. 

coronaaa

Contact tussen mensen voorkomen en hiermee coronabesmettingen verlagen

Om te voorkomen dat het coronavirus zich verder door het land verspreidt, is het belangrijk om menselijke contacten zo veel mogelijk te vermijden. Het is natuurlijk erg lastig voor veel mensen om zich aan deze richtlijnen te houden. Zij zouden namelijk het liefst met hun vrienden afspreken om leuke dingen te gaan doen.

Er zijn steeds meer mensen die zich niet goed genoeg aan de maatregelen houden. Dat kun je ook wel zien aan de snelheid waarmee het aantal besmettingen oploopt. Daarom overweegt het kabinet om een avondklok in te voeren. Je zou dan vanaf een bepaald moment niet meer naar buiten mogen. Alleen als je voor je werk naar buiten moet of als je bijvoorbeeld je hond uitlaat mag je buiten zijn. 

Heeft een avondklok weinig effect op het aantal corona besmettingen?

Er zijn mensen die beweren dat een avondklok weinig effect zou hebben. Toch zien we aan de landen die op dit moment al een avondklok hebben dat het wel degelijk effect heeft. Deze zomer leefde het coronavirus op in België. De gouverneur besloot daardoor dat niemand meer naar buiten mocht vanaf 11 uur ’s avonds. Als gevolg van deze maatregel begon het aantal besmettingen te dalen.

Op dit moment is er in België ook een avondklok. Ook nu lijkt het er op dat de avondklok effect heeft op het aantal nieuwe besmettingen. In Nederland wordt een avondklok vooral overwogen om te voorkomen dat er illegale feesten worden gegeven. Je kunt namelijk moeilijk een feest geven wanneer niemand buiten mag zijn op straat.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie