Vaccin Novavax snel in Nederland beschikbaar

Volgens het ministerie van Volksgezondheid wordt het eiwitvaccin Nuvaxovid van het farmaceutische bedrijf Novavax eind deze week of begin volgende week naar Nederland gestuurd. Het vaccin biedt een alternatief voor personen die wel gevaccineerd willen worden, maar geen gebruik willen maken van een mRNA-vaccin van Pfizer/BioNTech of Moderna.

Volgens het ministerie zullen de leveringen aan alle Europese landen ongeveer op hetzelfde tijdstip plaatsvinden. De Duitse regering maakte vorige week bekend dat zij die week de eerste levering van Novavax had ontvangen.

De precieze datum van de eerste eiwitvaccinleveringen aan Nederland is op dit moment nog niet bekend. Zodra deze datum is vastgesteld, zal het ministerie laten weten wanneer de vaccinaties kunnen beginnen. GGD’s bereiden zich actief voor om te kunnen vaccineren met Nuvaxovid, aldus het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Het aantal personen dat belangstelling heeft voor het vaccin is onbekend. In Nederland is 86,4 procent van de volwassen bevolking volledig gevaccineerd, waarbij meer dan 60 procent van hen ook een boosterdosis heeft gekregen. Als boosterdosis wordt het Novavax-vaccin niet aanbevolen.

In augustus plaatste de Europese Commissie een order bij Novavax voor ongeveer 100 miljoen vaccins. Nederland verwacht er dit jaar 840.000 van te krijgen.

Nuvaxovid is het vijfde coronavaccin dat door de FDA is goedgekeurd.

Het Novavax-vaccin, dat in december door de Europese Commissie is goedgekeurd, is het vijfde coronavirusvaccin dat in Nederland mag worden gebruikt. Het verschilt van de andere vier vaccins die al zijn goedgekeurd. Zo heeft het vaccin een coronavirus ‘spike-eiwit‘ dat is gereproduceerd. Dit zijn virusuitsteeksels waar het immuunsysteem op reageert. Er zijn twee doseringen nodig, met een tussenpoos van drie weken.

Nuvaxovid geeft 60 tot 90% bescherming tegen de deltavorm, volgens klinisch onderzoek. Dit is vergelijkbaar met toen het gebruik van mRNA-vaccins was toegestaan. De bijwerkingen zijn over het algemeen matig, aldus de Nederlandse Gezondheidsraad.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie