Hoe lang ben ik besmettelijk als ik corona heb, of heb gehad?

We hebben inmiddels al twee jaar te maken met corona besmettingen en voorlopig lijkt deze virale infectieziekte niet weg te gaan. Ondanks dat bijna 85% van de mensen in Nederland ondertussen gevaccineerd zijn, lopen de besmettingen vandaag weer verder op. Het is dan ook raadzaam om jezelf en anderen te beschermen. Veel mensen vragen zich af hoe lang je besmettelijk bent als ze corona hebben of hebben gehad. Hierna geven wij het antwoord op deze vraag. 

Dit artikel is geschreven voor Omikron en vòòr de nieuwe quarantaine regels. Lees de nieuwe regels in: Wanneer uit quarantaine? Corona positief, nauwcontact, reizen

corona besmet

Hoe snel na mijn besmetting begin ik besmettelijk te worden?

Om je vraag goed te beantwoorden, is het belangrijk om te kijken vanaf welk moment je besmettelijk begint te worden? Veel mensen denken dat het is vanaf het moment dat het virus hun lichaam binnendringt. Feitelijk is dat niet helemaal waar. Je bent op zijn vroegst besmettelijk na 48 uur vanaf het moment dat je besmet raakt met het coronavirus. Klachten krijg je pas 5 tot 6 dagen nadat je geïnfecteerd bent. Meer op: Hoe snel achter elkaar kan je corona krijgen?

Incubatietijd

Hoe lang ben ik besmettelijk als ik corona heb, of heb gehad? 1

De tijd tussen blootstelling en het begin van de symptomen (incubatietijd), wordt geschat op 2 tot 14 dagen, hoewel de symptomen meestal binnen vier of vijf dagen na blootstelling optreden.

We weten dat iemand met COVID-19 al 48 uur besmettelijk kan zijn voordat de symptomen beginnen op te treden. De kans dat mensen het virus onder anderen verspreiden is het grootst in de 48 uur voordat ze symptomen beginnen te vertonen. Dit heeft onder andere te maken met het feit dat je minder voorzichtig bent als je het idee hebt dat je geen COVID hebt. 

Voorkomen

Ondanks dat mondkapjes op de meeste plekken niet meer verplicht zijn is dit met name voor Mensen die niet volledig gevaccineerd zijn de beste manier om het risico op het verspreiden van het virus te voorkomen. Dit is met name belangrijk als je ergens binnen bent zoals in winkels, stations of luchthavens.

corona mondkapje kopen

Vaccinaties zijn  belangrijk om niet alleen jezelf, maar ook anderen te beschermen; er zijn duidelijke aanwijzingen dat je minder snel anderen besmet, en minder lang besmettelijk bent, als je eenmaal gevaccineerd bent.

Waar raken de meeste mensen besmet net corona

Het is niet alleen belangrijk om te weten hoe je een besmetting met corona kan voorkomen. Het is ook belangrijk om te weten waar je het meeste gevaar loopt om besmet te worden zodat je hier rekening mee kan houden. 

Uit onderzoek is gebleken dat de meeste mensen besmet raken In de thuissituatie, ofwel door hun partner of huisgenoten. Het gaat hierbij om meer dan 55% van de corona besmettingen. Dit wordt op afstand gevolgd door de werksituatie met 11%. Veel mensen denken dat. COVID meestal opgelopen wordt in de horeca of tijdens vrijetijdsbesteding en feestjes. Dit percentage is echter een stuk lager dan mensen denken. Voor de horeca geldt dat slechts 5,5% hier besmet wordt. Feestjes zijn bovendien slechts goed voor 1% van het totaal aantal besmettingen.

Leeftijden

We zien de meeste besmettingen in de leeftijdsgroep van 20 tot 29 jaar. Dit is alleen niet de groep die het meeste In het ziekenhuis beland. De meeste patiënten die opgenomen worden In het ziekenhuis zijn ouder dan 55 jaar. Als het gaat om de sterfgevallen, dan zijn de meeste mensen ouder dan 70 jaar.

Thuisisolatie 

Als blijkt dat je corona hebt, dan moet je direct in isolatie. Dit is bedoeld om te zorgen dat je zo snel mogelijk weer beter wordt en om te voorkomen dat anderen besmet worden met het COVID 19 virus. Daarom is het belangrijk om de volgende leefregels op te volgen die het RIVM heeft opgesteld.

corona besmetting gevaccineerden regels
  1. Ga niet naar buiten, ook niet voor studie, winkelen of werk.
  2. Vraag iemand ander om jouw boodschappen te doen of laat je boodschappen thuisbezorgen.
  3. Het is geen probleem om in je tuin of op je eigen balkon te zitten.
  4. Ontvang geen bezoek, tenzij dit voor medische zaken is. 
  5. Als je samenwoont met een partner of huisgenoten, dan mogen die mensen in huis zijn. Slaap wel in een aparte ruimte en heb geen contact met je huisgenoten, dus ook niet knuffelen of zoenen.
  6. Zorg dat je woonruimte en de ruimte waarin je slaapt 3 keer per dag gelucht wordt door de ramen 15 minuten open te zetten.
  7. Gebruik als dat mogelijk is een eigen toilet en badkamer die je elke dag schoon moet maken. Gebruik ook je eigen tandenborstel en aparte handdoeken. De handdoeken en je kleding moeten apart gewassen worden op minimaal 40 graden.
  8. Gebruik je eigen bestek borden, bekers en glazen en was die gescheiden met heet water of in het uitgebreide vaatwasmachine programma.
  9. Gebruik een aparte afvalzak voor jou afval.
  10. Was regelmatig je handen met water en zeep, zeker na het hoesten en niezen of nadat je het toilet hebt gebruikt. Gebruik daarnaast papieren zakdoeken die je direct weg werpt en maak alle dingen die je dagelijks aanraakt schoon.

Hoe lang blijf ik besmettelijk

We weten nu dat je al binnen 48 uur besmettelijk kan zijn als je corona hebt, maar hoe lang blijf je eigenlijk besmettelijk? Daar zullen we nu naar gaan kijken. 

Aangenomen wordt dat mensen het meest besmettelijk zijn in het begin van hun besmetting, wanneer ze symptomen beginnen te krijgen, zoals hoesten en niezen. 

Maar ook mensen zonder symptomen kunnen het coronavirus overdragen op andere mensen. Het is zelfs zo dat mensen met asymptomatische COVID de ziekte eerder kunnen verspreiden omdat ze zichzelf niet isoleren en zich niet bewustzijn van het gevaar dat ze kunnen creëren?

Tegen de 10e dag na het begin van de symptomen zijn de meeste mensen niet meer besmettelijk, als hun symptomen zijn verbeterd en de koorts is verdwenen. Is dit niet het geval, en heb je nog steeds koorts of andere symptomen, dan kun je langer besmettelijk zijn. Mensen die positief op het coronavirus testen, maar in de 10 dagen na de test geen symptomen ontwikkelen, zijn waarschijnlijk niet meer besmettelijk. Houd er rekening mee dat er altijd uitzonderingen zijn op de regel. 

Kunnen mensen zonder symptomen het virus overdragen op anderen?

Hoe lang besmettelijk corona

Er zijn twee soorten groepen mensen die geen symptomen vertonen. Allereerst zijn dat Mensen die op dit moment geen symptomen vertonen, maar die uiteindelijk nog wel gaan krijgen. En aan de andere kant zijn er mensen die asymptomatisch zijn en nooit symptomen zullen gaan vertonen. Of je nu wel of geen symptomen hebt iedereen die corona heeft, kan het virus verspreiden naar anderen. Uit onderzoek blijkt dat bijna één op de vier infecties wordt overgedragen door personen die asymptomatisch zijn.

Hoe lang nadat ik me beter begin te voelen, is het veilig voor mij om weer naar buiten te gaan?

De meest recente RIVM-richtlijnen stellen dat iemand die COVID-19 heeft gehad de isolatie kan opheffen zodra hij aan de volgende criteria voldoet:

  • Het is meer dan 7 dagen geleden dat de symptomen begonnen en inmiddels ben je 24 uur klachtenvrij. Als de klachten aan blijven houden dan mag je pas na 14 dagen uit isolatie.
  • Heb je een verminderde weerstand door ziekte of bepaalde medicatie, dan mag je pas na 14 dagen na het begin van de klachten uit isolatie. 

Als je geen klachten had toen je getest werd op corona gelden er andere regels:

  • Je mag na 3 dagen uit isolatie als je beschermd bent tegen corona. Dat is het geval als je langer dan 14 dagen geleden een tweede prik hebt gehad met het Astra Zeneca, Pfizer of Moderna vaccin.
  • Je mag na 3 dagen uit isolatie als je beschermd bent tegen corona. Dat is het geval als je 14 dagen of langer geleden een prik hebt gehad met de hiervoor genoemde vaccins en eerder corona hebt gehad.
  • Je mag na 3 dagen uit quarantaine als je langer dan 28 dagen geleden een prik hebt gehad van het Janssen vaccin.
  • Je mag binnen 3 dagen uit quarantaine als je In de afgelopen 6 maanden corona hebt gehad. Dit moet wel officieel getest zijn bij de GGD. Een zelftest volstaat niet.
  • Als je 5 dagen na de positieve test nog steeds geen klachten hebt die passen bij corona, dan mag je uit isolatie.
  • Krijg je na de test toch klachten die passen bij corona dan moet je minimaal 7 dagen in isolatie vanaf het begin van de klachten. Bovendien moet je 24 uur klachtenvrij zijn als je weer uit quarantaine wil.
  • Krijg je na de test toch klachten en heb je een verminderde afweer doordat je ziek bent of medicatie gebruikt dan mag je pas na 14 dagen uit quarantaine.

Het is belangrijk dat je overlegt met de GGD om te bepalen welke situatie op jou van toepassing is. Het GGD zal bovendien een uitgebreid contact- en brononderzoek houden om verder verspreiding te voorkomen. 

Volg de RIVM en GGD richtlijnen

Om te voorkomen dat de coronabesmettingen nog verder oplopen en jij en je naasten een verhoogd risico lopen, is het belangrijk om je aan de richtlijnen van het RIVM te houden. En mocht het desondanks toch gebeuren dat je COVID krijkt, zorg dan dat je direct in quarantaine gaat en contact opneemt met het GGD. Zij kunnen met jou bepalen hoe lang je quarantaine moet blijven. Alleen samen kunnen we COVID tegen gaan. 

corona ggd

One Response

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie