OMT-lid: coronamaatregelen kunnen nog niet versoepeld worden

De coronamaatregelen hebben grote invloed op de Nederlandse samenleving. Daartegenover staat dan weer de schade die het virus aanricht. Mensen die besmet zijn met het coronavirus kunnen last krijgen van vervelende complicaties die soms een jaar nadat zij zijn genezen nog steeds niet helemaal verdwenen zijn. Daarom is het van belang dat de maatregelen niet te snel worden versoepeld aangezien dit voor een stijging in het aantal besmettingen kan zorgen. Toch moet er ook niet te lang gewacht worden met het versoepelen van bepaalde maatregelen aangezien dit veel schade aanbrengt aan de economie, maar ook aan het welzijn van veel mensen.

corona maatregel

Gevolgen van de coronamaatregelen

Er zijn veel maatregelen die er voor zorgen dat veel ondernemers geld mislopen. Zo is de horeca ontzettend hard getroffen, maar ook andere sectoren hebben veel last van de maatregelen. Mensen die betrokken zijn bij de horeca vinden dat het tijd is dat de terrassen weer open mogen. Het is volgens hen zeker mogelijk om dit op een veilige manier te doen.

De mensen op het terras zitten immers in de buitenlucht en je kunt een terras makkelijk zo inrichten dat iedereen op voldoende afstand van elkaar zit. Toch is het niet zeker of het binnenkort weer mogelijk is om van een drankje te genieten op een terras. OMT-lid Menno de Jong zegt bijvoorbeeld geen ruimte te zien voor verdere versoepelingen van de maatregelen.

Oplopend aantal coronabesmettingen

Menno de Jong is viroloog bij het Amsterdam UMC en tevens lid van het Outbreak Management Team. Hij geeft in gesprek met AT5 aan dat hij geen ruimte ziet voor versoepelingen. Dat komt volgens hem vooral door het oplopende aantal besmettingen. De afgelopen dagen lag dit getal namelijk boven de zevenduizend. Daarom is het volgens hem bijvoorbeeld nog niet verstandig om met Pasen de terrassen weer te openen. Ook is hij er een voorstander van dat de avondklok nog een tijdje van kracht blijft. Het feit dat er de laatste dagen weer meer besmettingen zijn geregistreerd kan volgens de Jong mogelijk veroorzaakt worden door de kleine versoepelingen van de coronamaatregelen die de laatste tijd zijn doorgevoerd.

coronavirus Britse variant

Vooral jongeren besmet

Het aantal ziekenhuisopnames is de afgelopen week niet meegestegen met het oplopende aantal besmettingen. Op de intensive care is het wel iets toegenomen. Deze cijfers zijn volgens Menno de Jong te verklaren doordat er steeds meer jonge mensen besmet zijn. Zij belanden normaal gesproken niet in het ziekenhuis waardoor de zorg hierdoor niet meer belast raakt. Hij geeft aan dat er wel wordt gevreesd dat de kwetsbaren die nog geen vaccin hebben gekregen hierdoor makkelijker besmet kunnen worden. Daarom is het volgens hem echt nog geen tijd om verdere versoepelingen door te voeren.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie