Coronavirus en mondzorg praktijken

Het wordt aangeraden om elk half jaar een keer de tandarts te bezoeken ter controle om te kijken of je tanden nog gezond zijn en je geen gaatjes hebt. In het tijdperk van het coronavirus, vragen veel mensen zich af hoe dat gaat met de coronaregels bij de tandarts. Want om jouw mond goed te kunnen bekijken moet je toch redelijk dichtbij komen. 

Het KNMT, een beroepsorganisatie voor orthodontisten, heeft zelfs aangegeven dat veel mensen weg blijven. Een op de tien mensen stelt zijn bezoek aan de tandarts uit vanwege corona. Door deze gemiste afspraken hebben mensen meer kans op gaatjes en worden in de toekomst flinke wachtlijsten verwacht.

Lees hier hoe een tandartsbezoek tijdens coronatijd in de praktijk in zijn werk gaat. Laatste update op 25 november 2021.

Orthodontie en Tandartspraktijken zijn geopend in coronatijd

Als je vrij zeker weet dat je geen corona hebt, dan kun je gewoon je tandarts bezoeken. Bij de tandarts gelden de wettelijke regels die de overheid stelt en eventuele eigen regels die de tandartsenpraktijk daar nog zelf aan toevoegt om jou en het personeel nog beter te beschermen. 

In de meeste praktijken gelden de volgende coronamaatregelen:

  • Je moet 1,5 meter afstand houden.
  • Iedereen die 13 jaar of ouder is moet een mondkapje dragen in de wachtruimtes.
  • Er wordt verwacht dat je thuis je tanden poetst.
  • Je wordt gevraagd om alleen te komen. In veel gevallen worden andere mensen dan voor wie de afspraak is niet toegelaten, ze moeten buiten wachten. 
  • Er wordt gevraagd om op exact de juiste tijd voor je afspraak binnen te komen.
  • Er wordt gevraagd om je handen te wassen en te desinfecteren met alcoholgel. 

Blijf thuis met corona klachten

Allereerst is het belangrijk om aan te geven dat je uiteraard niet naar de tandarts mag gaan als je corona hebt of covid gerelateerde klachten hebt. Ook als iemand uit jouw gezin, of jouw huisgenoot corona heeft, mag je niet zomaar naar de tandarts.

Gezondheidsverklaring 

Bij de meeste tandartspraktijken krijg je voorafgaand aan je afspraak een e-mail met een link om een gezondheidsverklaring in te vullen. Dit is om ervoor te zorgen dat er alleen gezonde mensen in de praktijk komen en de kans op verspreiding van corona zoveel mogelijk wordt beperkt.

Gevaccineerd en toch corona virus

Besmet met het coronavirus en een tandarts nodig?

Mocht je besmet zijn met het coronavirus en te maken krijgen met een spoedsituatie waarbij bijvoorbeeld bloedingen of ernstige pijnklachten plaatsvinden, dan is het toch mogelijk om hulp te krijgen. Voor deze spoedmondzorg kun je meestal bij je eigen tandartsenpraktijk terecht. Slechts in sommige gevallen kan de spoedtandartspraktijk niet voldoen aan de corona regels, waardoor je naar een praktijk In de buurt wordt doorverwezen. Het is belangrijk om je tandarts op tijd te informeren dat je corona hebt zodat de juiste maatregelen getroffen kunnen worden. 

Voorkom gaatjes 

Zorg dat je ook tijdens de pandemie goed voor je gebit zorgt en elk half jaar de tandarts bezoekt. Ze zullen alles in het werk stellen om je veilig te helpen. 

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie