Tijdens de coronapandemie zie je regelmatig het woord ‘coronagolf’ voorbij komen. Ondertussen zitten we in de vierde coronagolf. Maar wat betekent dat eigenlijk.
We zien dat de pandemie in golven gaat. Na een toename van het aantal gevallen zien we ook weer een afname, het verloopt dus in een golvende beweging, de coronagolf.
Wat veroorzaakt een piek in coronavirus gevallen?
De toename en afname van het aantal coronagevallen heeft te maken met een aantal factoren, te weten:
- Het aantal compleet gevaccineerde mensen.
- De werking van de vaccins.
- De coronamaatregelen.
- De naleving van de coronamaatregelen.
- Het aantal kwetsbare mensen die nog niet immuun zijn.
- Het aantal mensen dat al corona heeft gehad.
- Nieuwe varianten.
Coronagolven in Nederland
Een grote piek in het aantal corona-gevallen in Nederland deed zich voor in de wintermaanden van 2020-21. Doordat mensen daarna in rap tempo gevaccineerd werden liepen de coronabesmettingen steeds verder af waardoor de samenleving in juni 2021 weer open kon.
Dansen met Janssen
We zagen een nieuwe korte piek in juli 2021 toen Hugo de Jonge jongeren wilde aansporen om te ‘Dansen met Janssen’. Na een prik met Janssen mochten jongeren direct dezelfde avond op stap gaan. Het gevolg was een groot aantal coronabesmettingen.
Vierde golf
Een nieuwe stijging begon in september 2021 toen de besmettelijke deltavariant dominant werd. Afnemende immuniteit en versoepeling van overheidsbeleid en coronamaatregelen speelden ook een rol. In november 2021 zagen we historisch hoge aantallen besmettingen waardoor de nieuwe ‘milde’ lockdown werd afgekondigd.