Gaat een corona immuniteit ons helpen in 2021?

Steeds meer mensen hebben inmiddels een coronabesmetting gehad. Velen stellen zich daarom de vraag of je het coronavirus na een eerste keer nog een keer kunt krijgen. Zo werd er een aantal maanden geleden gesproken van een groepsimmuniteit. Toch wijzen een aantal onderzoeken momenteel een andere richting op.

De antistoffen verdwijnen snel

De afgelopen maanden worden er erg veel onderzoeken gedaan naar het coronavirus. De immuniteit tegen het virus is één van de belangrijke onderzoeken. Toch komt er in veel van deze onderzoeken naar voren dat de antistoffen die aan worden gemaakt om het virus te bestreiden, voor het grootste gedeelte weer snel uit het bloed verdwijnen. 

Veel genezen coronapatiënten die het virus al eens hebben bestreden, gingen ervan uit dat zij tijdens een tweede coronagolf veilig zouden zijn. Toch blijkt dit niet geheel te kloppen en is het nog maar de vraag hoe immuum we tegen het coronavirus kunnen worden.

De antilichamen spelen niet alleen een belangrijke rol in de bestreiding

In een onderzoek in Leiden zagen onderzoekers dat het aantal antilichamen erg snel verminderde in het bloed van genezen patiënten. Toch hoeft dit niet persé te betekenen dat mensen die het virus hebben gehad weer van vanaf 0 zullen beginnen.  Zo blijft er bij de meeste genezen coronapatiënten een klein aantal antilichamen en kan het zijn dat deze kleine hoeveelheid genoeg is om het virus voor een tweede keer te bestrijden. 

Naast dat er een klein aantal antilichamen in het bloed aanwezig blijft maakt het lichaam ook geheugencellen aan. Dit zijn als het ware kleine fabriekjes die wanneer het nodig is antilichamen aan kunnen maken. Deze cellen blijven in de meeste gevallen jaren aanwezig in het bloed. 

corona immuniteit

Het blijft voor nu dus nog de vraag of de gemiddelde mens voldoende antilichamen en geheugencellen blijft behouden om een lichamelijke corona-uitbraak voor een tweede keer te voorkomen.

De onderzoeken afwachten

Om gepaste maatregelen te kunnen nemen, is het belangrijk dat we de onderzoeken eerst afwachten. Tot die tijd zullen we ons aan de huidige maatregelen moeten houden. Wanneer het zeker is dat mensen daadwerkelijk immuun worden na een eerste besmetting, kan hier een plan op worden afgesteld. Zo zou het bijvoorbeeld zo kunnen zijn dat mensen na een besmetting meer vrijheden krijgen wat betreft de maatregelen. Echter, dit blijft erg lastig te reguleren en de tijd zal ons leren wat de beste aanpak is.

Tags

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie