Vuurwerk Duitsland Regels i.v.m. Corona 2021-2022

Het jaar 2021 zal in Duitsland net als het jaar daarvoor waarschijnlijk eindigen zonder een grote knal. Dit omdat de verkoop van vuurwerk om af te steken op oudejaarsavond en nieuwjaarsdag ook dit jaar verboden zal zijn.

Reden voor het verbod op de verkoop van vuurwerk in Duitsland is het hoge risico op verwondingen en de toch al enorme belasting op het zorgstelsel. Dit heeft niet alleen invloed op de inwoners van Duitsland, maar ook op de vele Nederlanders die er een traditie van hebben gemaakt om de grens over te steken om goedkoop vuurwerk te kopen

Waarom een vuurwerkverbod

vuurwerkverbod

Elk jaar vallen er talrijke gewonden als gevolg van verkeerd afgestoken rotjes of vuurpijlen. Deze verwondingen zijn soms ernstig en vaak is hiervoor een spoedbehandeling nodig, waarvoor extra capaciteit in ziekenhuizen nodig is. Omdat de ziekenhuizen al overbelast zijn, is het dit jaar niet mogelijk om nog meer mensen in te zetten.

Om het aantal besmettingen zo laag mogelijk te houden en zo de ziekenhuizen te ontlasten, geldt voor 31 december en 1 januari een samenscholingsverbod. Daarnaast geld er een verbod op de verkoop van vuurwerk en mag op veel populaire openbare plaatsen geen vuurwerk afgestoken worden.

De regels voor oudejaarsfeesten in Duitsland

Het is gelukkig ook mogelijk om feest te vieren in kleine groepen zonder het afsteken van vuurwerk. De maatregelen voor oud & nieuw in Duitsland: 

  • In de meeste deelstaten mogen maximaal 50 personen die ingeënt zijn of een herstel bewijs hebben bij elkaar komen. Dit geldt voor privéfeesten binnenshuis.
  • In de openlucht kunnen 200 gevaccineerde en herstelde personen feestvieren.
  • Ongevaccineerden moeten de jaarwisseling op kleinere schaal vieren. Er gelden strenge regels voor hen: Ze mogen alleen met hun eigen huishouden en twee anderen oud en nieuw vieren.
  • Er mag geen vuurwerk verkocht worden aan particulieren.
  • Er geld een samenscholingsverbod op aangewezen plekken. 
  • Er geld voor aangewezen plekken een verbod om vuurwerk af te steken.

Internationaal coronatoegangsbewijs

Coronapaspoort voor Duitsland

Ben je als Nederlander van plan om oud en nieuw in Duitsland te vieren dan is het belangrijk om te weten dat je als Nederlander een internationaal coronatoegangsbewijs nodig hebt via de CoronaCheck-app. Dit bewijs kun je krijgen als je volledig gevaccineerd bent, hersteld bent van corona of getest bent. Het is belangrijk om te weten dat in veel deelstaten de 2G regel geldt. Dat betekent dat je alleen toegang krijgt tot veel openbare plekken als je gevaccineerd bent of een herstel bewijs hebt en een negatieve test hebt. Alleen testen is niet meer voldoende. Op sommige plekken geldt zelfs de 2G plus regel. Dat betekent dat je zowel een vaccin of herstel bewijs, plus een negatieve coronatest nodig hebt. Lees hier meer over de maatregelen.

Vuurwerk kopen in Duitsland, nu even niet

Voor veel Nederlanders is Duitsland al jaren de perfecte bestemming om vuurwerk te kopen voor oud en nieuw. Mag je in Nederland normaal gesproken slechts 3 dagen voor oud en nieuw vuurwerk kopen. In Duitsland mocht tot vorig jaar altijd vuurwerk verkocht worden, zelfs bij supermarkten zoals de Aldi en de Lidl. Bovendien is het vuurwerk er ook nog eens stukken goedkoper.

Normaal gesproken staan er letterlijk files naar de Duitse grens rondom kerst en oud en nieuw. Maar net als vorig jaar zal ook dit jaar dat feest niet doorgaan. Er is zelfs een grotere kans dat de Duitsers naar Nederland komen omdat je in Nederland nog wel vuurwerk kan kopen én in Duitsland dit jaar helemaal niet.

Milieu activisten blij met vuurwerkverbod

De reacties op het verbod zijn gemengd. Dieren en milieuactivisten zijn blij met het uitblijven van lawaaiig knalvuurwerk op 31 december, maar sommigen hebben hun teleurstelling geuit over het verlies van de populaire oudejaarsavondtraditie. Vuurwerkwinkels en -fabrikanten, die in de laatste drie dagen van het jaar tot 90% van de jaarlijkse omzet genereren, zijn natuurlijk ontmoedigd en zeggen dat deze beslissing de industrie zal ruïneren

Duitsland politie op grens

Je blijft de redenering van de overheid bekritiseren vanwege gebreken. “Het verbod op de verkoop van klein vuurwerk is puur symbolisch”, zegt Ingo Schubert, directeur van de Duitse Vuurwerkvereniging (BVPK). “Beschikbare cijfers geven aan dat het verbod de toegang tot de kamer in geval van nood niet significant vergemakkelijkt en niet effectief is in het verminderen van het infectiepercentage.”

Umweltaktion Deutschland (DUH) voert echter al jaren campagne om vuurwerk op oudejaarsavond te verbieden met Duitse politie, enkele artsen en dierenrechtenactivisten. DUH-directeur Jürgen Resch noemde het besluit van de regering “verstandig” en riep op tot een verbod op vuurwerk voor de komende jaren.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie