De corona-app; gaat deze app ons helpen?

Sinds gisteren is het mogelijk de corona-app CoronaMelder te downloaden op alle iOS en Android toestellen. Het doel van de app is dat je een melding krijgt op het moment dat je langer dan 15 minuten bij iemand in de buurt bent geweest die besmet is met corona. Uiteraard kan dit alleen wanneer de besmette persoon zich positief heeft laten testen en zelf ook de corona-app op zijn telefoon heeft staan. Daarnaast dient die persoon ook zelf in de app aan te geven dat hij anderen wil waarschuwen.

Privacy onvoldoende gewaarborgd

De Autoriteit Persoonsgegevens kwam al snel na de introductie van de corona-app met een duidelijk oordeel. Volgens de autoriteit is de privacy van de gebruikers namelijk onvoldoende gewaarborgd, dat is te zien aan onderstaande drie punten:

  • Er schijnen geen afspraken te zijn gemaakt met Google en Apple over het gebruik van de bluetooth-technologie, die nodig is om de corona-app juist te laten werken.
  • Wil je de inzet van de app goed regelen, dan zou er een wet moeten komen. Hierin kan dan komen te staan dat je werkgever of de horeca jou nooit mag verplichten de app te installeren. Hier wordt overigens al aan gewerkt, het is de bedoeling dat deze spoedwet op 1 september ingevoerd wordt.
  • Ook zijn de servers die gebruikt worden door de app nog niet gecheckt, en dus weet je niet of deze servers wel echt veilig zijn. Dat deze servers nog niet gecheckt zijn komt overigens omdat het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport op het laatste moment besloot de servers onder te brengen bij het CIBG in plaats van bij de Belastingdienst.

Hoe werkt de corona-app precies?

Momenteel werkt de app alleen in de testprovincies Overijssel en Drenthe. Vanaf 1 september is het de bedoeling dat iedereen in Nederland de app kan gebruiken en dus ook melding kan ontvangen. Maar, hoe werkt de CoronaMelder nou precies?

Als je de app op je telefoon installeert maakt de app een code aan, deze is per telefoon uniek. Zijn er twee telefoons met de app bij elkaar in de buurt, dan wisselen de apps deze codes uit. Blijkt het dan één van de gebruikers positief is getest op corona, dan kan dit via de CoronaMelder worden doorgegeven. Ben je binnen twee meter bij iemand geweest die positief is getest, voor meer dan tien minuten? Dan krijg je een melding op je telefoon. Hierin staat dan op welke dag het contact heeft plaatsgevonden, maar er staat niet bij met wie of waar dit is geweest.

Krijg je een melding, dan is het de bedoeling dat jij je binnen een week na de datum van de ontmoeting laat testen bij één van de GGD-locaties. Ook wanneer je geen klachten hebt, word je opgeroepen dit te doen. Merk je dat je wel klachten hebt? Dan is het verstandig je zo snel mogelijk te laten testen. Daarnaast wordt er geadviseerd om twee weken thuis te blijven als je een melding hebt ontvangen.

corona-app

Kan de CoronaMelder zorgen voor een indamming van de epidemie?

Dit is allereerst natuurlijk heel erg afhankelijk van het aantal mensen dat de corona-app op hun telefoon zullen installeren. Als 20% van de Nederlandse bevolking de app installeert, worden besmette personen al sneller gevonden dan nu het geval is. Momenteel duurt het bron- en contactonderzoek enkele dagen, en in die dagen kan het virus zich natuurlijk heel makkelijk verder verspreiden. Door het gebruik van de CoronaMelder heb je dit tijdverlies niet. Toch moet je er ook rekening mee houden dat de app niet altijd zorgt voor succes, ook niet wanneer veel meer mensen de app gaan gebruiken. Je bent namelijk niet verplicht in de corona-app te vermelden dat je positief getest bent op corona. Het kan dus voorkomen dat je wél bij iemand in de buurt bent geweest die positief getest is, maar dit niet heeft aangegeven in de app. Daarnaast blijft het natuurlijk ook noodzakelijk dat er genoeg capaciteit is om iedereen te kunnen testen, ook wanneer er geen klachten aanwezig zijn.

Lees ook: https://corona-teller.nl/mark-rutte-geeft-belangrijke-persconferentie-over-coronavirus-nieuwe-maatregelen/

Misbruik van de corona-app voorkomen

Mensen die de app niet willen gebruiken, zijn bang dat ze daardoor niet meer welkom zijn in het café of restaurant, of dat ze zelfs ontslagen worden op hun werk. Daarom heeft het kabinet een wetsvoorstel naar de Raad van State gestuurd. In dit wetsvoorstel staat dat je een boete kan krijgen die kan oplopen tot wel €8.000 als je een persoon weert omdat hij de app niet wilt downloaden. Je werkgever mag jou dus niet verplichten de app op je telefoon te zetten, maar ook horeca-exploitanten mogen dit niet van je vragen. Met dit wetsvoorstel hoopt het kabinet dat het laatste beetje twijfel bij sommige mensen weggehaald wordt.

Bron foto’s : nos.nl – rtlnieuws.nl

Kaart Nederland Coronavirus – Live Nieuws Update(s)

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie