corona test

Sinds kort is het in Nederland mogelijk om een zelftest te kopen waarmee je zonder dat iemand anders hierbij helpt kunt testen of je besmet bent met het coronavirus. Dat is erg fijn aangezien je hierdoor niet meer naar een teststraat hoeft te gaan om je te laten testen. Zo kunnen mensen die klachten hebben er dus sneller achter komen of zij corona hebben of niet. Er zijn nog veel dingen onduidelijk over de zelftesten. Daarom is het handig om hier de antwoorden te vinden op een aantal vragen die veel gesteld worden. 

corona test

Hoe werkt zo’n zelftest?

Het is van belang dat iedereen goed weet hoe je jezelf moet testen met een zelftest. Dit werkt op dezelfde manier als een normale coronatest. Je moet met een wattenstaafje slijm afnemen vanuit je neus. Vervolgens kun je dit wattenstaafje in een buisje doen waar een vloeistof in zit. Als je het wattenstaafje in het buisje hebt gedaan, moet je de vloeistof op het teststrookje aanbrengen. Dan ben je klaar met het doen van de coronatest en hoef je alleen nog te wachten totdat het strookje de uitslag weergeeft. Dit kan zo’n 15 minuten duren. Bij de test zit ook een gebruiksaanwijzing waardoor het eenvoudig is om jezelf te testen. 

Hoe betrouwbaar is de zelftest?

De zelftesten die je kunt kopen zijn de zogenaamde antigeen-testen. Dit is een testmethode die ook al wordt gebruikt in commerciële teststraten en in sommige teststraten van de GGD. Uit onderzoek is gebleken dat de effectiviteit van zelftesten zo rond de 60 procent ligt. Dit getal is niet helemaal zeker, maar het is wel zo dat de effectiviteit ongeveer tussen de 40 en 80 procent ligt. In dit onderzoek is gekeken naar mensen zonder klachten die door een PCR-test positief getest werden. Daarom is het niet zeker of de resultaten van het onderzoek helemaal betrouwbaar zijn. 

corona test

Wanneer gebruik je een zelftest?

Volgens het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is het niet de bedoeling om een zelftest te doen als je klachten hebt. Het is dan beter om naar de GGD te gaan voor een coronatest. Daarom vragen veel mensen zich af wanneer het wel slim is om een zelftest te gebruiken. Je kunt dit bijvoorbeeld doen als je naar je werk of een andere plek waar meer mensen zijn moet gaan en je wilt ondanks dat je geen klachten hebt toch zeker weten of je besmet bent of niet. Op die manier voorkom je dat je corona hebt zonder klachten en dat je vervolgens al je collega’s ook direct besmet.

👇Zoek het aantal besmettingen op woonplaats, regio of land👇

One Response

Laat hieronder uw mening weten