Komt het coronavirus ook in de winter van 2021 terug?

Het coronavirus is maanden geleden voor het eerst in ons land gekomen en sindsdien is het niet meer weg te denken. Dagelijks komen er erg veel nieuwe besmettingen bij en voorlopig lijken we er nog veel last van te hebben. Zo bevinden we ons momenteel in een strenge lockdown en is er geen zekerheid dat deze lockdown na januari weg is. Wel is er een vaccin dat in het begin van januari massaal ingezet kan worden. Het vaccin zorgt er dan ook voor dat we een houd vast hebben tijdens deze kerst. Toch begint het er steeds meer op te lijken dat we niet alleen tijdens de kerst van 2020 last van het virus zullen hebben. 

Er moet winterpersoneel komen voor de komende jaren

Experts verwachten dat het coronavirus net als de griep, jaarlijks terugkomt. De golf zal minder groot zijn als dat die nu is, maar artsen verwachten dat er jaarlijks wel meer zorgpersoneel voor ingezet moet gaan worden. Er wordt hierbij gedacht aan een systeem waarin mensen in tijden van drukte op de ic ingezet kunnen worden. Hierbij kun je meer denken aan seizoenarbeiders in de zorg. 

coronaaa

Naast de ‘seizoenarbeiders’ wordt er ook gedacht aan het creëren van een reserve-ic. Deze reserve-ic kan gedurende het jaar voor andere doeleinden gebruikt worden en op het moment dat er weer veel coronabesmettingen bijkomen, daarvoor ingezet worden.

Het griepseizoen is normaal al een kleine crisis in de zorg

Normaal gesproken zorgt de griep al voor een crisis in de ziekenhuizen. Echter, artsen verwachten nu dat Covid én Influenza jaarlijks terug zullen komen. Het is daarom dus van belang dat er goed na wordt gedacht over de toekomst. Meerdere experts houden zich hier op dit moment ook al mee bezig.

Hoe staat het er op dit moment voor in de zorg?

Het aantal coronabesmettingen neemt momenteel erg snel toe. Zo wordt er al dagenlang besmettingsaantallen boven de 10.000 gemeld. Ook in de zorg is dit goed merkbaar. Zo zijn er de afgelopen week 193 nieuwe patiënten bij gekomen en is dat ten opzichte van de week ervoor 5% meer. Dagelijks neemt het aantal patiënten toe met 32 nieuwe patiënten. Deze hoeveelheid kan dan ook voor problemen in de zorg zorgen. Het kabinet/rivm heeft daarom extra maatregelen genomen. De bedoeling van deze maatregelen is dat het aantal nieuwe patiënten daalt naar 10 nieuwe patiënten per dag. Echter, voorlopig is er sprake van een stijgende lijn die eerst doorbroken moet worden. 

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie