Hoe beïnvloedt het coronavirus onze dagelijkse rituelen?

Dat het coronavirus een grote impact heeft op ons dagelijkse leven was inmiddels duidelijk. Zo gelden er grotendeels van de tijd strenge regels en zorgt dat ervoor dat we weinig kunnen doen. Daarnaast wordt er verwacht dat iedereen zijn eigen verantwoordelijkheid neemt en thuiswerken hetgeen wat de meesten doen. Het thuiswerken zorgt ervoor dat mensen hun dag anders in gaan vullen. Ze hoeven namelijk niet meer op een specifieke tijd op het kantoor te zijn, maar moeten werken aan opdrachten vanuit huis. Voor overleggen hoeven de meesten ook niet naar het werk te komen en gebeurt het meestal via Teams of soortgelijke programma’s. 

De gemiddelde Nederlander doucht later

De meeste werknemers hebben tijdens de corona pandemie de vrijheid om zelf hun dag in te plannen. Hetgeen dat nu terug te zien is aan het watergebruik, is dat er later wordt gedoucht. Dit heeft zeer waarschijnlijk te maken met dat de meesten liever wat langer in bed blijven liggen. Aangezien de meesten niet naar het kantoor hoeven te reizen, is dit nu ook mogelijk. Uit de gegevens van het waterverbruik is te zien dat er gemiddeld een uur later wordt gedoucht.

corona113

Meer waterverbruik door het coronavirus

Naast dat er uit de gegevens van het waterverbruik is te zien dat men gemiddeld later doucht, is er ook duidelijk terug te zien dat er meer water wordt verbruikt. Sterker nog, het waterverbruik is nu groter dan ooit. Zo is de afgifte van water door Vitens met 15 miljard liter gestegen ten opzichte van het jaar ervoor.

Het vele watergebruik komt door meerdere aspecten. Zo wordt er thuis meer water gebruikt dan op het kantoor, dit komt onder andere doordat mannen thuis gebruik maken van de wc in plaats van het urinair. Daarnaast was het een droog jaar en wast de gemiddelde Nederlander nu ook erg vaak zijn handen. Het waterverbruik tijdens een persconferentie of toespraak van de koning is aanzienlijk lager dan de momenten ervoor en erna. 

Hoe laat wordt er tijdens de corona pandemie naar nieuws gekeken?

Uit de data van NOS blijkt dat er gemiddeld ook later naar het nieuws wordt gekeken. Dit heeft onder andere te maken met het later opstaan. Volgens NOS heeft corona de nieuwsconsumptie volledig veranderd. Zo wordt er nu de hele dag door naar het nieuws gekeken en waren er voorheen een aantal pieken per dag. Zo was er altijd een piek in de ochtend, een piek tijdens lunchtijd en een piek in de avond. Het aantal bezoeken aan nieuwssites is in 2020 elke dag hoger geweest dan in het jaar ervoor. Daarnaast ligt het aantal bezoeken op de dinsdag gemiddeld ook veel hoger. Dit heeft voornamelijk te maken met dat er dan vaak persconferenties plaatsvinden.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie