Het coronavirus heeft er voor gezorgd dat veel mensen erg ziek zijn geworden. Er bestaan veel misverstanden over het virus waardoor er mensen zijn die de gevolgen van een besmetting ernstig onderschatten. Dit kan natuurlijk voor erg gevaarlijke situaties zorgen. Veel mensen hebben het beeld van het coronavirus dat dit niet dodelijker of schadelijker is dan een gewone griep. Dat is echter niet zo, verschillende onderzoeken wijzen uit dat het virus wel degelijk schadelijker is dan het griepvirus. Je kunt dit op verschillende manieren verklaren, maar er zijn zeker maatregelen nodig om te voorkomen dat er meer mensen ziek worden.
Nieuwe onderzoeken naar vitamine D en het Coronavirus
Besmet met het coronavirus
Wanneer je besmet bent met het coronavirus, is de kans dat je hier ernstig ziek van wordt niet heel groot. Toch kan dit virus voor veel mensen erg gevaarlijk zijn. Dat komt doordat ook mensen die niet bejaard zijn erg ziek kunnen worden wanneer zij besmet raken. Het hoeft hier niet alleen te gaan om mensen die in het ziekenhuis worden opgenomen, maar ook om mensen die thuis blijven omdat ze ziek zijn. Deze mensen hoeven niet aan de beademing, maar worden soms toch ernstig ziek.
Voorkomen dat je ziek wordt
Er is op dit moment nog geen medicijn wat er voor zorgt dat alle klachten die je ervaart na een coronabesmetting worden verholpen. Toch zijn er wel een aantal dingen die je zou kunnen doen om de kans dat je ernstig ziek wordt te verkleinen. Zo zorg je er voor dat je minder erge klachten hebt wanneer je toch besmet raakt. Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar middelen die er voor zouden kunnen zorgen dat je minder klachten ervaart wanneer je besmet raakt. Een stof die er voor zorgt dat het coronavirus minder ziekmakend vermogen heeft is vitamine D.
Vitamine D
In het begin van de coronacrisis waren er al verhalen over de positieve werking van vitamine D wanneer je besmet bent met het virus. Uit een recent onderzoek van de universiteit van Bristol is gebleken dat vitamine D zich kan hechten aan het spike eiwit in het virus. Dit eiwit zorgt er voor dat het virus cellen kan binnendringen. Vitamine D ondersteunt het immuunsysteem, maar het heeft dus ook een directe werking op het verminderen van de klachten die je krijgt door het virus. Het onderzoek werd gedaan door middel van computersimulaties om te kijken hoe groot de kans is dat een bepaald middel werkt.
Hoe krijg je vitamine D binnen?
Het is dus van belang om genoeg vitamine D binnen te krijgen. Je kunt dit binnenkrijgen via je voeding, maar het is vooral van belang om genoeg zonlicht op je huid te krijgen. Wanneer de zon op je huid staat, zet je lichaam dit automatisch om in vitamine D. Daarom is het juist in deze tijd van belang om regelmatig buiten te komen zodat je voldoende in de zon bent.