1.5-meter en coronapas vanaf vandaag afgeschaft

In Nederland zijn alle coronaregels tegenwoordig zo goed als verdwenen. De verplichting om een mondmasker te dragen is bijvoorbeeld grotendeels afgeschaft, evenals de coronapas. Toch blijven een aantal beperkingen en aanbevelingen, zoals het dragen van een mondmasker in het openbaar vervoer en thuiswerken, van kracht. In het overzicht hieronder ziet u alle wijzigingen.

Alle versoepelingen zijn als volgt:

De coronapas gaat verdwijnen. Voor veel reizen en vluchten naar het buitenland blijft de coronapas met QR-code nodig.

In de horecasector en de culturele sector zijn de sluitingstijden afgeschaft. Cafés, theaters en bioscopen zullen hun eigen openingstijden mogen vaststellen.

De afstandsverordening is niet langer van kracht. Het is niet langer nodig een afstand van 1,5 meter tot anderen aan te houden.

Bijna overal is het dragen van een mondmasker niet langer verplicht. Het dragen van een mondmasker is alleen nog verplicht in de luchtvaart en het openbaar vervoer.

De volgende coronavoorschriften en richtlijnen zijn nog steeds van kracht:

Thuisblijven bij klachten, vaak handen wassen, hoesten bij de elleboog en kamers goed ventileren zijn allemaal nog steeds van kracht. Dit geldt ook voor coronatesten en thuisblijven als je coronaklachten hebt.

1G zal worden gebruikt voor grote evenementen binnenshuis met een groot aantal aanwezigen. Zij hebben alleen toegang als een negatieve testuitslag is verkregen. Dit geldt voor indoor festivals en andere indoor evenementen met meer dan 500 bezoekers.

De suggestie om vanuit huis te werken is nog steeds van kracht. Als het enigszins mogelijk is, is het nu aan te bevelen thuis te werken. Degenen die moeten gaan werken, wordt verzocht hun vrije tijd te beperken tot de helft van hun normale werktijd.

U wordt vijf dagen geïsoleerd als u positief test op het coronavirus. Voordat u het huis weer mag verlaten, moet u ten minste 24 uur vrij zijn van symptomen.

Als u per vliegtuig reist, is de Coronapas nog steeds vereist. Bij vliegreizen of reizen overzee zal de Coronapas bijna altijd vereist zijn. Voor veel reizen en in veel landen zal een bewijs van inenting, herstel of test vereist zijn.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie