Rutte niet aanwezig bij persconferentie aankomende dinsdag

Premier Mark Rutte zal dinsdag niet aanwezig zijn bij de coronaconferentie van het kabinet. Hij is die dag in de Eerste Kamer voor een gesprek over de regeringsverklaring van zijn nieuwe kabinet. Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) zal in Rutte’s afwezigheid de persconferentie leiden.

Het is de eerste keer dat Rutte een persconferentie overslaat sinds de uitbraak van het coronavirus. Bij de vorige 38 persconferenties was de premier als enige altijd aanwezig. Hij verwacht in ieder geval dat hij in de toekomst meer persconferenties zal delegeren aan de minister van Volksgezondheid. De premier voorspelt dat Kuipers er vaker alleen voor zal staan.

Rutte is tot nu toe altijd aanwezig geweest bij de vergaderingen van de coronapers. Hij wil daar al heel lang vanaf. De premier wil volgens zijn woordvoerder flexibel omgaan met persconferenties, en het is mogelijk dat hij in de toekomst weer deelneemt. In welke scenario’s Rutte dat nodig acht, kan hij niet voorspellen.

De afgelopen twee jaar zat Kuipers naast Rutte. Eerder werd de premier geflankeerd door Hugo de Jonge, de voormalige minister van Volksgezondheid. Ook Jaap van Dissel, de directeur van het RIVM, was bij een aantal persconferenties aanwezig.

Volgende week dinsdag kan het kabinet extra versoepelingen afkondigen. Welke specifieke maatregelen dat zullen zijn, moet nog worden bekendgemaakt. Het kabinet overweegt de nachthoreca weer open te stellen en de regels in de horeca en de cultuursector te versoepelen.

De leden van het OMT komen vrijdag bijeen om de huidige stand van zaken met betrekking tot het coronavirus door te nemen. Daarna volgt een vergadering in het Catshuis, waarna het kabinet een definitief besluit zal nemen over een eventuele versoepeling.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie