Het coronavirus heeft op alle vlakken van onze samenleving veel invloed gehad. Dat komt natuurlijk doordat er veel zaken niet meer mogelijk zijn zoals dat eerst wel kon. Toch is het vooral belangrijk om te kijken naar de dingen die nog wel mogelijk zijn in plaats van de dingen die tijdelijk niet meer kunnen. Het is namelijk echt niet zo dat we over enkele jaren nog steeds in een lockdown zitten. Volgens Hugo de Jonge zal het grootste deel van de Nederlanders deze zomer al gevaccineerd zijn. Het is begrijpelijk dat veel Nederlanders hierbij zeggen: ‘eerst zien dan geloven’, maar dit biedt in ieder geval hoop om vol te houden en de maatregelen na te leven.
Impact op jongeren
Sommige mensen zeggen dat de coronacrisis vooral voor ouderen heel zwaar is. Dat komt doordat die gemiddeld gezien vaker in hun eentje binnen zitten. Toch zijn er steeds meer onderzoeken die er op wijzen dat juist jongeren en kinderen erg hard getroffen zijn door de corona-pandemie.
Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan jongeren die normaal gesproken een heel actief sociaal leven hadden, maar dat door de coronamaatregelen niet verder kunnen zetten. Zij komen dan helemaal niet meer met leeftijdsgenoten in contact omdat alles vanuit huis moet of moet worden afgelast. Denk hierbij bijvoorbeeld aan lessen, sportclubs, festivals en feestjes, maar ook gewoon afspreken met een groepje vrienden zit er door corona even niet in. Dit kan erg zwaar zijn voor jongeren.
Scholen
Ook scholen hebben erg te lijden onder de coronamaatregelen. Zo kon tijdens het afgelopen schooljaar de eindtoets niet doorgaan. Dit klinkt misschien niet als een probleem, maar uit cijfers van het CBS blijkt dat dit wel degelijk een probleem kan zijn. Normaal schatten de leraren van groep 8 de niveaus van de kinderen op voorhand wat lager in. De enige manier waarop het advies nog veranderd kan worden is als de eindtoets boven verwachting wordt gemaakt. Aangezien de eindtoets het afgelopen jaar niet is doorgegaan hebben duizenden kinderen nu waarschijnlijk een lager advies dan wat ze hadden gehad als er geen corona zou zijn.
Het definitieve advies
Wanneer de kinderen klaar zijn met groep 8 krijgen zij een definitief advies voor het niveau op de middelbare school. Het is natuurlijk vervelend als dit advies eigenlijk te laag is. Dit heeft uiteraard veel invloed op de toekomst van een kind. Het kan dan langer duren voordat hetzelfde resultaat is behaald en dat kan iets met een kind doen. In het schooljaar 2018/2019 werd het advies van ongeveer 8 procent van de leerlingen omhoog bijgesteld naar aanleiding van een goed gemaakte eindtoets. In het schooljaar 2019/2020 is dat dus niet gebeurd door het ontbreken van de eindtoets.