Coronaregels België moeten van rechter binnen 30 dagen verdwijnen

In Nederland is er veel kritiek op de coronamaatregelen. Er zijn veel mensen die het niet eens zijn met het beleid van het kabinet. Het is verschillend wat de reden is dat zij het hier niet mee eens zijn. Zo is er bijvoorbeeld een groep mensen die vind dat de maatregelen erg overdreven zijn en er eigenlijk helemaal geen maatregelen zouden moeten zijn.

Er zijn ook mensen die wel vinden dat er maatregelen zouden moeten zijn, maar vinden dat de maatregelen die er op dit moment zijn om verschillende redenen niet goed zijn. Vooral bij het invoeren van de avondklok was er ontzettend veel kritiek op het kabinet. Dit resulteerde zelfs in een rechtszaak waarin de rechter besloot dat de avondklok moest worden opgeheven.

corona rechtszaak

De avondklokzaak

Willem Engel, de voorman van Viruswaarheid startte een kort geding tegen de Nederlandse staat door het invoeren van de avondklok. De aanleiding hiervan was het feit dat de avondklok niet op juiste juridische gronde is ingevoerd. Daarom oordeelde de rechter in Den Haag dat de avondklok moest worden afgeschaft. Dit was een overwinning voor iedereen die tegen de coronamaatregelen was, maar uiteindelijk heeft het weinig verschil gemaakt. Het is namelijk zo dat het kabinet uiteindelijk de avondklok opnieuw heeft ingevoerd voordat hij was afgeschaft. Daarom heeft het voor mensen in Nederland geen verschil gemaakt aangezien de regel hetzelfde is gebleven. 

Coronaregels België 

De kritiek op de coronamaatregelen is niet alleen in Nederland aan de orde. In België is vandaag een rechtszaak geweest waarin beslist is dat alle coronamaatregelen die er zijn binnen 30 dagen moeten zijn verdwenen. De Brusselse rechtbank heeft dit oordeel uitgesproken tijdens een kort geding. Als de regering weigert om de coronamaatregelen op te heffen zal er een dwangsom van 5.000 euro per dag worden opgelegd. Het kort geding tegen de Belgische overheid werd aangespannen door de Liga voor de Rechten van de Mens. 

corona rechter

Geen wettelijke basis voor de maatregelen

De rechter heeft geoordeeld dat de wettelijke basis waarop de coronamaatregelen in België zijn ingevoerd niet bestaat. Volgens de Belgische krant De Standaard gaat het om de wet op civiele veiligheid en een aantal andere wetten. Deze veiligheidswet dateert uit 2007. Het doel van het aanstellen van deze wet was om snel te kunnen reageren bij rampen. Volgens de rechter zijn deze oude wetten dus niet genoeg basis voor het invoeren van de coronamaatregelen. Hierdoor is het legaliteitsbeginsel geschonden aangezien de rechter de manier van handelen niet voorzienbaar genoeg vond.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie