Omikron-variant In verschillende 57 landen actief

Het Nederlandse RIVM heeft nog eens 18 gevallen van de omicron-variant van het coronavirus vastgesteld, waardoor het totale aantal bekende Omikron-coronagevallen in Nederland op 36 komt.

14 nieuwe gevallen uit Zuid-Afrika

De eerste 18 gevallen werden vastgesteld bij mensen die op 26 november arriveerden op twee vluchten uit Zuid-Afrika. De dag waarop de nieuwe verordening werd ingevoerd. In 14 van de nieuwe gevallen werden mutaties gevonden in coronatesten van mensen die op Schiphol zijn getest of een GGD test hebben gedaan na aankomst met een vlucht uit Zuid-Afrika.

De overige vier gevallen zijn ook positief getest op de Omikron-variant, maar hun verband met zuidelijk Afrika is onbekend. Het RIVM stelt dat drie gespecialiseerde laboratoria in Nederland over faciliteiten beschikken om nieuwe varianten op te sporen en momenteel worden oude monsters getest die mogelijk Omicron bevatten.

Nog geen verdere verspreiding ontdekt

Deze vier zijn tot nu toe ontdekt. Er zijn nog geen gevallen van Omicron gevonden door contact onderzoek en ze zijn ook niet geïsoleerd in afvalwateronderzoek of pathogenenmonitoring. Het RIVM verwacht dat in de komende weken in meer monsters Omikron-varianten zullen worden aangetroffen.

“Gerichte onderzoeken naar Omicron-varianten vergroten ook de kans dat ze vaker worden gevonden”, aldus het RIVM. “Rapporten uit andere landen, waaronder Zuid-Afrika en het Verenigd Koninkrijk, suggereren dat de Omicron-variant de Delta-variant overneemt en in Nederland de dominante variant wordt.”

In meer dan 57 landen

De WHO kondigde gisteren aan dat de Omikron-variant in al meer dan 57 landen is ontdekt. Hiermee waarschuwt de WHO voor de besmettelijkheid van de variant. Zo kan de corona variant zorgen voor een nieuwe coronagolf. Ook zegt de WHO: “Al is de ernst van Omikron symptomen mogelijk zelfs lager dan bij de deltavariant, wordt verwacht dat het aantal ziekenhuisopnamen zal toenemen als meer mensen besmet raken en dat er een tijdsverschil zal zijn tussen een toename van het aantal gevallen en een toename van het aantal sterfgevallen”

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie