Hoeveel coronagevallen zijn er op dit moment?

We hebben al meer dan twee jaar te maken met de coronacrisis, ondanks het feit dat meer dan 80% van de Nederlanders zijn gevaccineerd liepen de cijfers de afgelopen periode toch weer flink op. Zozeer zelfs dat de ziekenhuisopnames weer opliepen en de zorg onder enorme druk kwam te staan. In november werden de hoogste aantallen ooit geregistreerd. Reden dus om een (milde) lockdown af te kondigen en strengere coronamaatregelen te treffen. 

Aantal coronagevallen in Nederland (vandaag)

Coronagevallen in Nederland
Aantal positieve coronatesten in Nederland – Zoals gerapporteerd door het RIVM in samenwerking met de GGD
Deze grafiek met coronagevallen wordt dagelijks ververst met cijfers vandaag bekend.

Ziekenhuisopnames

Coronagevallen in Ziekenhuizen
Aantal patiënten met corona in Nederlandse ziekenhuizen – Zoals vandaag gerapporteerd door het RIVM.
Cijfers en grafieken worden dagelijks bijgewerkt met nieuwe gegevens.

Waarom zijn de getallen zo belangrijk

Nu er strengere coronamaatregelen van kracht zijn is het belangrijk om de getallen in de gaten te houden. We willen namelijk dat het aantal positieve tests weer terugloopt. Zeker met het oog op de feestdagen, die we allemaal samen willen vieren, kijken veel mensen gespannen naar de cijfers.

Reproductiegetal

Je hoort in het nieuws vaak over het reproductiegetal. Dit getal laat zien hoe snel het virus zich verspreid. Als het reproductiegetal bijvoorbeeld 2 is, laat dat zien dat elke geïnfecteerde persoon twee andere mensen kan  infecteren. Pas als het getal onder de 1 ligt zullen het aantal besmettingen teruglopen. 

Omikron

Een paar weken geleden is de nieuwe variant Omikron ontdekt in Zuid-Afrika. De overheid heeft direct reisrestricties ingevoerd voor een aantal Afrikaanse landen om verspreiding van deze nieuwe variant te voorkomen. De reden dat deze maatregelen werden genomen is omdat het erop lijkt dat deze variant nog sneller verspreid dan de Delta-variant. Dit bleek uit de snelle stijging van het aantal positieve tests in Zuid-afrika. Als we op een bepaald moment een plotselinge piek zien in het aantal Nederlandse gevallen dan kan dat dus te maken hebben met de nieuwe variant. Dit is wat we tot nu toe weten:

  • Omikron verspreid zich sneller dan andere varianten.
  • Vooralsnog lijken vaccins ook te werken tegen Omikron.
  • Vooralsnog lijken de symptomen minder ernstig te zijn.
  • Het lijkt erop dat mensen die al corona hebben gehad sneller besmet kunnen worden met Omikron. 

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie