Rusland zegt 5 indringers te hebben gedood

Vijf personen zijn gedood in gevechten aan de Russisch-Oekraïense grens, volgens Russische grenswachten. Twee Oekraïense vrachtwagens naderden maandag de Russische grens bij Mityakinskaya, volgens Russische media, om “saboteurs en verkenners” op Russisch grondgebied af te zetten, aldus grenswachten. De Oekraïense regering deed het verhaal af als “vals nieuws” en beweerde dat er geen Oekraïense troepen in het gebied zijn gestationeerd.

Van de vijf doden wordt beweerd dat zij allen “saboteurs en verkenners” van de bende waren. De Russische grenswacht zou een van de groepsleden hebben gearresteerd.

Eerder op de dag verklaarde Rusland dat een “grenspost” in Oekraïne door brand was verwoest. Het getroffen bouwwerk lijkt op een foto van een afgelegen boshut die in de media is verspreid. Er zijn geen gewonden gevallen.

In Oost-Oekraïne lopen de spanningen snel op. Washington en Londen beschuldigen Rusland er al geruime tijd van valse vlag-operaties op touw te zetten om militaire deelname in Oekraïne te rechtvaardigen.

Mannen worden opgeroepen voor militaire dienst in Donetsk.

Denis Pushilin, de leider van Donetsk in Oost-Oekraïne, heeft alle “weerbare” mannen opgeroepen zich te melden voor militaire dienst om het Oekraïense leger te bestrijden. Hij beweert dat Oekraïense militaire eenheden of milities zijn republiek aanvallen, die in 2014 werd uitgeroepen. De Oekraïense regering beweert dat het leger geen aanval uitvoert op de afgescheiden republieken in het oosten.

Pushilin en Leonid Pasechnik, de leiders van de afgescheiden regio’s Donetsk en Luhansk, hebben geëist dat de Russische president Vladimir Poetin de onafhankelijkheid van hun “volksrepublieken” erkent. Poetin verklaarde dat hij erover had nagedacht.

Het is moeilijk te zien wie op wie schiet.

Het is moeilijk te zeggen wie op wie vuurt. Aan beide kanten zijn milities actief. Er zijn ook meldingen dat er huurlingen zijn ingezet.

Legerleider Aleksander Pavliuk vertelde de legercommandanten van de Oekraïense regering in oktober dat zij kunnen bepalen wanneer zij het essentieel achten om te beginnen met vuren. Dit is een schending van de staakt-het-vurenakkoorden van Minsk die in 2015 zijn gesloten.

Bij beschietingen vanuit Oekraïne zijn volgens de plaatselijke autoriteiten in de separatistische gebieden twee mensen om het leven gekomen en zijn onder meer een pompstation en een elektriciteitscentrale beschadigd.

Eduard Basurin, de tweede-in-bevelhebber van de Volksmilitie van Donetsk, vertelde de Russische media dat geestelijke steun van Rusland weliswaar van cruciaal belang is, maar dat de Volksrepubliek Donetsk ook financiële en militaire steun van Rusland nodig heeft.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie