Meer militaire verplaatsingen in Nederland

Premier Mark Rutte heeft donderdag de inval van Rusland in Oekraïne omschreven als een “buitengewone daad van agressie die op geen enkele manier kan worden gerechtvaardigd“. Ondanks dat hij volhoudt dat Nederland niet in oorlog is met Rusland, is de situatie zo nijpend dat de NAVO in hoogste staat van paraatheid is gebracht. Als gevolg daarvan kunnen in de nabije toekomst verdere militaire bewegingen in Nederland worden waargenomen.

Na een spoedberaad over het Russische ingrijpen in Oekraïne sprak Rutte donderdag met de pers. Ook de ministers van Defensie Kajsa Ollongren en Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra waren aanwezig.

De NAVO-landen in Oost-Europa zijn gealarmeerd. Wij tonen de aanwezigheid van de NAVO in die omgeving,” merkte Ollongren op.

Nederland moet ervoor zorgen dat het klaar staat om snel te reageren als dat nodig is. Ollongren gaf voorbeelden van verplaatsing van defensiepersoneel en -materieel naar centrale plaatsen. Ook kunnen bondgenoten toegang krijgen tot het Nederlandse luchtruim, grondgebied en militaire vliegvelden.

Volgens Ollongren is het sturen van Nederlandse troepen naar Oekraïne op dit moment niet aan de orde. Oekraïne is geen lid van de NAVO. Wel zijn twee F-35’s uitgezonden om het NAVO-luchtruim boven Oost-Europa te beschermen.

De NAVO moet beslissen of er al dan niet meer militairen naar het NAVO-gebied in Oost-Europa moeten worden gestuurd.

Een ongeëvenaarde daad van vijandigheid en een bedreiging voor Europa’, aldus Rutte.

Rutte verklaarde: “Nederland is fel gekant tegen de aanval van Rusland op Oekraïens grondgebied. Het is een ongekende daad van vijandigheid die op geen enkele manier kan worden gerechtvaardigd.” Hij noemde het een ernstige bedreiging voor de Europese en mondiale stabiliteit, alsmede voor de veiligheid van Nederland.

Het is echt een ernstige situatie die onze onverdeelde aandacht verdient,” voegde Rutte eraan toe. Nederland wil de zwaarst mogelijke straffen tegen Poetin en het Kremlin.

Later vandaag reist Rutte naar Brussel voor een spoedoverleg met de leiders van de Europese Unie. Hoekstra zal met leden van de Tweede Kamer spreken over de huidige situatie in Oekraïne.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie