Geen reden om coronavaccin van AstraZeneca niet te gebruiken zegt bijwerkingencentrum

Er is de laatste tijd veel commotie rondom het coronavaccin van AstraZeneca ontstaan. Het is al een tijdje bekend dat het niet verstandig is om ouderen of mensen met een zwakke gezondheid in te enten met dit vaccin. Het vaccin van AstraZeneca roept bij sommige mensen een te heftige reactie op in het lichaam. Daarom is het gevaar dat mensen met een verzwakt immuunsysteem komen te overlijden nadat zij zijn gevaccineerd met dit vaccin. Dat moet natuurlijk voorkomen worden en daarom heeft het kabinet er voor gekozen om alleen mensen die jonger zijn dan 65 jaar. 

corona vaccin

Gevaar van het coronavaccin

Het is natuurlijk van belang dat een vaccin waar een groot deel van de bevolking mee wordt ingeënt veilig is. De vaccins die op dit moment worden gebruikt zijn relatief snel ontwikkelt waardoor veel mensen twijfels hebben over de veiligheid van de vaccins. Tot nu toe is er vooral veel te doen geweest over het vaccin van AstraZeneca. Dat komt vooral door een aantal incidenten die kort nadat de eerst vaccins aan ouderen werden toegediend. Er zijn een aantal ouderen overleden kort nadat zij gevaccineerd waren met het vaccin van AstraZeneca. Naar aanleiding van deze incidenten hebben de meeste landen besloten om geen ouderen meer in te enten met dit vaccin.

Bijwerkingen van het vaccin

Er zijn verschillende bijwerkingen die regelmatig voorkomen bij mensen die pas zijn ingeënt met een coronavaccin. Deze bijwerkingen horen er bij, maar het is wel van belang dat de bijwerkingen niet te heftig zijn. Je wilt uiteraard voorkomen dat mensen ernstige klachten krijgen nadat ze zijn ingeënt. Daarom is het fijn dat alle bijwerkingen van de coronavaccins gemeld kunnen worden bij bijwerkingencentrum Lareb. Hier wordt gekeken of er bijwerkingen van de vaccins zijn die nog niet bekend waren. Door dit te monitoren kun je ontdekken of het vaccin wel volledig veilig is.

Het AstraZeneca vaccin

corona vaccin

Recent zijn er in Oostenrijk twee meldingen gedaan van ernstige bijwerkingen door het AstraZeneca vaccin. Eén verpleegster die met dit vaccin werd ingeënt is kort daarna overleden en bij een andere verpleegster die bij hetzelfde ziekenhuis werkt werden kort nadat zij was gevaccineerd bloedstolsels gevonden. Dit baart veel mensen zorgen en daarom heeft Denemarken er bijvoorbeeld voor gekozen om het vaccineren met de AstraZeneca vaccins tijdelijk op te schorten. Pas als er meer bekend is over het verband tussen het vaccin en de klachten wordt gekeken of de vaccinatiecampagne kan worden hervat. 

Geen reden tot stoppen vaccinaties

Volgens Agnes Kant, epidemioloog en directeur bij Lareb is het niet nodig om tijdelijk te stoppen met het toedienen van het coronavaccin van AstraZeneca. Tot nu toe is er in Nederland slechts één geval bekend van bloedstolsels die mogelijk zijn veroorzaakt door het vaccin. Volgens Kant is Lareb natuurlijk wel extra alert voor bijwerkingen die door dit vaccin worden veroorzaakt, maar op dit moment zijn er niet genoeg aanwijzingen om de hele vaccinatiecampagne te stoppen.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie