Welke vaccinatie krijgt je voor de Boosterprik?

Voor de boosterprik wordt een mRNA-vaccin aangeboden van BioNTech/Pfizer of Moderna. De GGD bepaald welke vaccinatie je krijgt, je kunt op dit moment niet zelf kiezen. Welke vaccinatie je eerder hebt gehad maakt voor de boosterprik niet uit.

Hoeveel tijd moet er tussen de vaccinaties zitten

Nadat je volledig gevaccineerd bent moet je minimaal 3 maanden wachten tot je boosterprik. Deze 3 maanden geldt vanaf je laatste prik of besmetting met het coronavirus. Het doel van de boostervaccinatie is namelijk om de afgenomen effectiviteit van de eerste vaccinatie op te vangen. Deze eerste vaccinatie neemt na 6 maanden af.

Eerder dan 3 maanden na je tweede vaccinatie een boostervaccin krijgen is niet schadelijk. Hoewel het Europese Human Medicines Committee wel voorschrijft minimaal 28 dagen tussen de vaccinaties te houden. Eerder is namelijk volkomen nutteloos. Je lichaam heeft tijd nodig om antistoffen te ontwikkelen en na twee vaccinaties heeft je lichaam al een hoop antistoffen tegen het coronavirus aangemaakt. Direct daarna een nieuw vaccin is onnodig en mogelijk ook onverstandig.

Vaccin tegen Omikron

omikron

Op dit moment is er nog geen speciale vaccinatie of boosterprik tegen het Omikron-coronavirus. Pfizer hoopt in Maart 2022 dit speciale Omikron-vaccin uit te brengen. Maar verschillende onderzoeken tonen aan dat de huidige mRNA vaccinaties tegen het coronavirus voldoende bescherming bieden tegen nieuwe corona-varianten als Omikron.

Wel wordt benadrukt dat deze 3de prik nodig is om beschermd te blijven tegen niet corona-varianten. Deze boosterprik is daarnaast elk halfjaar nodig. Zo zijn de landen die het eerst begonnen zijn met vaccineren als bezig met hun 4de prik.

Basis regels blijven belangrijk

Ook blijven basis-regels op dit moment nog belangrijk tegen verspreiding van het coronavirus. Op dit moment is er in Nederland nog teveel onderzekerheid om de regels volledig los te laten. Zo moet er nog onderzocht worden of het vaccineren van kinderen belangrijk is. Aangezien vooral kinderen heftige reageren op coronavariant-Omikron.

voorkom besmetting

Daarom herhalen we graag nog eens de basisregels tegen het coronavirus:

  • Handen wassen (goed en regelmatig)
  • Anderhalve meter afstand behouden
  • Blijf bij klachten thuis en laat je testen bij de GGD. Ook als je gevaccineerd bent met een boosterprik!
  • Zorg voor voldoende ventilatie thuis en in publieke ruimtes
  • Hoest oen nies in je elleboog
  • Raak je gezicht zo min mogelijk aan

Naast deze basisregels gelden er ook verschillende coronamaatregelen zoals in de persconferenties aangekondigd. We wijzen je erop dat ook na een boosterprik deze maatregelen van toepassing blijven. Zo bescherm jij jezelf en omgeving tegen besmetting met het coronavirus.

2 Comments

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie