Boosterprik na hoeveel maanden en waarom?

Uit onderzoek is gebleken dat de eerste coronavaccinatie na 6 maanden afneemt in Effectiviteit. Daarom beginnen steeds meer Europese landen met de boosterprik. Het idee is dat je elke 6 maanden een boosterprik krijgt om de afgenomen effectiviteit van de eerdere prik op te vangen.

Bescherming tegen nieuwe corona-varianten

Daarnaast worden vaccins continue verbeterd voor nieuwe varianten als Omikron. Door elke 6 maanden een boostervaccinatie te nemen krijgen blijf je beschermd tegen de huidige en nieuwe varianten van het coronavirus.

Kom jij al in aanmerking voor de boosterprik? Bekijk de huidige leeftijd / geboortedatum die in aanmerking komt voor de boosterprik. Houd hierbij rekening dat je nooit eerder dan 3 maanden na je laatste vaccinatie een boosterprik kunt krijgen.

Dit wordt geteld vanaf je laatste vaccinatie, ofwel je vaccinatie waarna je volledig bent gevaccineerd. Weet je niet meer wanneer je voor het laatste gevaccineerd bent? In de CoronaCheck-app wordt bij je internationale QR-code de datum aangegeven van elke vaccinatie. Na je boosterprik komt hier een extra datum en boosterprik QR-code bij. Houd er rekening mee dat je hiervoor de Boosterprik moet ophalen na je vaccinatie.

Sneller een boosterprik halen?

De Human Medicines Committee heeft bepaald dat je minimaal 28 dagen na je tweede vaccinatie moet wachten. Als je eerder een boosterprik haalt zijn de effecten onbekend. Naar verwachting zal eerder je boostervaccin halen niet gevaarlijk zijn. Maar binnen 28 dagen na je tweede vaccinatie een booster halen heeft simpelweg geen zin. Optimaal is om je boosterprik tussen de 5 en 6 maanden na je laatste vaccinatie te halen.

Vanaf 1 Februari verplicht voor reizen

In Europees overleg is besloten dat vanaf 1 februari 2022 boostervaccinatie verplicht is. Dit geldt voor iedereen die wilt reizen binnen de EU. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen vliegen, autoreizen of treinreizen. Niet voldoen aan de boosterprik verplichting kan zorgen voor hoge boetes. Daarnaast wordt je bij veel plekken geweigerd, aangezien je internationale QR-code stopt met werken.

Welke boostervaccinatie krijg ik?

Voor de boostervaccinatie maakt het niet uit welk vaccin je eerder hebt gehad. In Nederland maakt de GGD gebruikt van mRNA-vaccins van Pfizer en Moderna. Het is niet mogelijk om te kiezen welk merk-boostervaccinatie je krijgt. Op dit moment ligt de prioriteit van de GGD om zoveel mogelijk mensen te voorzien van een boosterprik.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie