Wat moet je meenemen bij het halen van je boosterprik

De boostercampagne begint aardig op stoom te komen. Iedereen van boven de 18 heeft ondertussen de kans gekregen om een afspraak te maken voor een booster. Nu de meeste mensen hun afspraken hebben ingepland is het belangrijk om te kijken naar hoe we het boosteren zo soepel mogelijk kunnen laten verlopen zodat we lange wachtrijen kunnen voorkomen. Lees verder om erachter te komen waar je op moet letten en wat je moet meenemen. 

Afspraak maken voor een boosterprik 

Heb je toch nog geen afspraak dan kun je die nu alsnog maken. Ben je 18 jaar of ouder, heb je in de afgelopen drie maanden geen corona gehad en heb je niet net je griepprik gehad, dan kun je het landelijke afsprakennummer 0800-0707 bellen of naar www.coronatest.nl gaan om je afspraak in te plannen. Kies je voor het inplannen van een online afspraak dan heb je wel een DigiD nodig, heb je die niet dan kun je alleen telefonisch een afspraak maken

Wat meenemen naar je afspraak voor de boosterprik

Als je eenmaal een afspraak hebt gemaakt krijg je hiervan een email. Deze e-mail en bijbehorende gezondheidsverklaring moet je meenemen naar je afspraak. Dit is wat je nog meer moet meenemen:

  • Geldig identiteitsbewijs zoals een rijbewijs, paspoort of ID-kaart
  • Gezondheidsverklaring (heb je die niet dan kun je die vaak ter plekke nog invullen) 
  • Uitnodigingsmail 
  • Mondkapje
  • Optioneel het Gele boekje dat je in sommige gevallen kunt gebruiken voor internationaal reizen

Goed voorbereid naar je boosterprik afspraak

Je weet nu wat je mee moet nemen naar je boosterprik afspraak, maar er zijn nog een aantal andere zaken die belangrijk zijn, denk hierbij aan het volgende:

  • Bekijk voor je afspraak even waar de locatie is waar je naartoe gaat zodat je kunt nadenken over waar je gaat parkeren, hoe je er op de fiets komt of hoe je er met het openbaar vervoer kunt komen. Let op! Niet alle priklocaties hebben parkeerplekken dichtbij de ingang, dit kan lastig zijn voor mensen die slecht ter been zijn. 
  • Zorg dat je voor je afspraak iets lichts gegeten en gedronken hebt. 
  • Ben je bang dat je klachten krijgt na je boosterprik dan kun je vooraf alvast een paracetamol innemen.
  • Draag loszittende kleding zodat je je arm eenvoudig vrij kunt maken voor het vaccin. 
  • Zorg dat je vijf minuten voor de afspraak aanwezig bent, maar niet te vroeg, zodat je niet in de weg loopt. 
  • Geef je identiteitsbewijs, de gezondheidsverklaring, je uitnodiging en eventueel het gele boekje aan de baliemedewerker. 
  • Ben je bang voor de booster, geeft dit dan aan bij de balie zodat ze iemand kunnen roepen om je te begeleiden. 
  • Ga na de prik 15 minuten zitten op de daarvoor aangewezen plekken. Doe je mondkapje hier even af. Op deze manier kunnen de EHBO-medewerkers zien of je in orde bent. 

Zorgt de boosterprik voor meer problemen achteraf 

Er gaan veel geruchten dat mensen meer last hebben van de boosterprik dan van de eerdere vaccinaties, maar is dat ook wel zo? Als je 44 jaar of ouder bent krijg je het Moderna-vaccin als booster, ben je jonger dan krijg je in de meeste gevallen het Pfizer-vaccin. Dit zijn dus dezelfde vaccins die ook in de eerste rondes werden gezet, het is dan ook onwaarschijnlijk dat deze vaccins meer effect hebben dan de vorige. 

Uiteraard is iedereen verschillend en kunnen sommige mensen dus heftiger reageren op de booster. Maar daar tegenover staat dat andere mensen juist weer minder last hebben van deze booster. Meer over bijwerkingen na boostervaccinatie.

Zo snel mogelijk boosteren

De opkomst voor de boosterprik is een stuk lager dan bij de eerdere vaccinatierondes, dit heeft enerzijds te maken met een verminderde vaccinatiebereidheid, maar ook met andere zaken. Zo mogen mensen die in de afgelopen drie maanden corona hebben gehad nog geen booster halen, maar er zijn ook mensen die er heel bewust voor kiezen om de booster nog niet te halen. Er zijn bijvoorbeeld mensen die hun booster willen afstemmen op hun zomervakantie zodat ze zeker weten dat hun booster nog geldig is als ze op vakantie zijn. Maar er zijn ook mensen die wachten totdat er een vaccin komt dat effectief is tegen Omikron. 

Het uitstellen van de booster is niet verstandig als het niet noodzakelijk is. Het is belangrijk dat we allemaal zo snel mogelijk de booster krijgen om corona weer onder controle te krijgen.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie