Stappenplan corona besmetting

We doen er met zijn allen alles aan om te zorgen dat we geen corona krijgen. We willen namelijk niet ziek worden of anderen besmetten. Helaas kunnen we ondanks alle maatregelen die we nemen alsnog keer corona krijgen. Ook als je gevaccineerd bent kun je corona krijgen. Ontdek met dit corona stappenplan hoe je er achter komt dat je corona hebt en wat je moet doen als de corona besmetting is bevestigd. 

Stap 1. Ben ik besmet met corona

We horen allemaal de verhalen van mensen die er per ongeluk achterkomen dat ze corona hebben, terwijl ze nauwelijks klachten hebben. Ze komen er bijvoorbeeld achter omdat ze voor hun werk regelmatig een test moeten doen. Helaas krijgen de meeste mensen wel last van corona en kan het, ook met een vaccin, nog steeds leiden tot ziekenhuisopname. Het is dan ook belangrijk om er op tijd achter te komen dat je corona hebt, zowel voor jezelf als voor de bescherming van anderen. 

corona besmet

Je kunt op allerlei manieren besmet raken, vaak door familie, vrienden of collega’s. Als iemand waarmee je contact hebt gehad corona heeft, kun jij het ook krijgen. Je krijgt niet direct na besmetting klachten. Het duurt meestal 5 tot 6 dagen voordat je klachten krijgt. Als je niet binnen 2 weken klachten hebt gekregen dan heb je geen corona.

Ontdek de volgende stap van dit stappenplan de coronavirus symptomen en wat je moet doen als je denkt dat je besmet bent met covid.

De symptomen die het meest voorkomen:

  • Koorts (38 graden of meer) of verhoging (37,5 graden tot 38 graden)
  • Vermoeidheid
  • Hoesten
  • Verlies van smaak en reuk
  • Spierpijn

Symptomen van corona die minder vaak voorkomen:

  • Diarree
  • Irritatie aan de ogen of rode ogen
  • Huiduitslag of kleurverandering van vingers of tenen
  • Pijn in het hele lichaam
  • Hoofdpijn
  • Keelpijn
  • Verminderde eetlust
  • Buikpijn
  • Pijn op de borst (ernstig symptoom)
  • Problemen met spraak (ernstig symptoom)
  • Kortademig (ernstig symptoom)
  • Problemen bij het ademhalen (ernstig symptoom)
  • Verwardheid (ernstig symptoom)
  • Problemen met bewegen (ernstig symptoom)

Als je één of meerdere van bovengenoemde symptomen hebt, is er een grote kans dat je corona hebt. Maak dan een afspraak bij de GGD voor een test.

Let op: Als je ernstige klachten hebt, is het aan te raden om direct contact op te nemen met een arts. 

Stap 2. Testen op corona (ook voor gevaccineerde)

Als je klachten hebt die erop wijzen dat je corona zou kunnen hebben maak dan een afspraak bij het GGD voor een zogenaamde PCR-test en volg dit coronatest stappenplan. Met deze test kun je erachter komen of je corona hebt. Ook als je gevaccineerd bent is er een kans dat je corona hebt, testen is dan ook altijd aan te raden. Je kan zowel online als telefonisch een afspraak maken.

coronavirus testen

Telefonisch een afspraak maken voor een coronatest

Je kunt via het nummer 0800-1202 een coronatest inplannen. Het nummer is zeven dagen per week bereikbaar van acht uur ‘s ochtends tot acht uur ‘s avonds. Houdt je paspoort, identiteitsbewijs of rijbewijs bij de hand, hierop staat je BSN (Burgerservicenummer) die je nodig hebt om je afspraak te maken. Ben je in het buitenland en wil je alvast een afspraak maken dan kun je dit nummer bellen; +31 85 0659063.

Online een afspraak maken voor een coronatest 

Een andere manier om een afspraak te maken voor een coronatest is via Coronatest.nl. Op deze website kun je inloggen met de DigiD-app of sms-controle. Heb je geen DigiD, dan kun je alleen telefonisch een afspraak maken. 

De test zelf 

Voor de coronatest ga je op de afgesproken tijd naar de GGD. Dit kan zowel op een bureau van de GGD als in een teststraat. De persoon die de test afneemt zal je vragen om je hoofd een beetje te kantelen. Daarna wordt een steriele lange wattenstaaf in je neus gebracht. De wattenstaaf wordt ver achterin de neus een paar keer rondgedraaid zodat zowel neusslijm als keelslijm zich hechten aan het staafje. Het staafje wordt na de test in een vloeistof geplaatst en naar het laboratorium gestuurd waar ze bekijken of je wel of niet besmet bent met corona. 

Onprettig

Een coronatest is niet voor iedereen even prettig. Hoe het bij jou zal vergaan heeft onder andere te maken met jouw pijngrens, maar ook met de persoon die de test afneemt. Het helpt om tijdens de test zoveel mogelijk te ontspannen. Vraag daarom of de persoon die de test afneemt je stap voor stap uitlegt wat er gebeurt. 

Regels na coronatest

Als je een coronatest hebt gedaan bij de GGD moet je daarna thuis blijven tot de uitslag bekend is. Ga in die periode niet naar buiten en ontvang geen bezoek. Daarnaast is het belangrijk dat je telefonisch en via e-mail goed bereikbaar bent zodat je snel op de hoogte bent van je uitslag. Als je geen corona hebt krijg je een e-mail. Als je wel corona hebt, wordt je gebeld. Als je bijna zeker bent dat je corona hebt, kun je alvast beginnen met opschrijven met wie je in de afgelopen dagen nauw contact hebt gehad.

Testenuitslag GGD

Je krijgt over het algemeen binnen 48 uur de testuitslag. Als je positief getest bent wordt je gebeld, je kunt dit telefoontje verwachten voor 20:00 uur ‘s avonds. Als je corona hebt, wordt je gebeld zodat de GGD meteen kan beginnen met een bron-en contactonderzoek. 

Stap 3. Wat te doen als ik corona heb?

Als je corona hebt moet je direct in quarantaine. Daarnaast zal de GGD direct een bron- en contactonderzoek doen. Breng zelf je werkgever op de hoogte dat je corona hebt. 

Gevaccineerd en toch corona virus

Bron-en contactonderzoek

Alle mensen waarmee je vanaf twee dagen voor het begin van je klachten intensief contact mee hebt gehad zijn mogelijk ook besmet. Het gaat hierbij om mensen waarmee je langer dan 15 minuten contact hebt gehad op een afstand minder dan 1,5 meter. Geef aan de GGD door wie deze mensen zijn. 

In Quarantaine (regel geldt ook wanneer gevaccineerd)

Als je corona hebt moet je in quarantaine zodat je anderen niet kunt besmetten. Hierbij een aantal regels en richtlijnen om te zorgen dat je corona niet door kan geven aan anderen.

  • Verlaat het huis niet. 
  • Ontvang geen bezoek. Als iemand iets af moet geven zoals eten of medicijnen, laat ze dit dan voor de deur neerzetten. 
  • Laat je gezin of huisgenoten niet bij je in de buurt komen.
  • Slaap alleen in een bed. 
  • Zorg dat anderen jouw lichaamseigen vloeistoffen niet aan kunnen raken. Denk hierbij aan speeksel, neusslijm, zweet en urine. 
  • Maak de ruimtes waarin je verblijft regelmatig schoon. 
  • Was je handen regelmatig. 

Wanneer mag ik weer uit quarantaine?

Als je na het vaststellen van corona in quarantaine gaat moet je de richtlijnen van het GGD volgen om te bepalen wanneer je weer uit quarantaine mag. Meestal mag je weer naar buiten als je vierentwintig uur geen klachten meer hebt die gerelateerd zijn aan corona of als je langer dan zeven dagen geleden klachten kreeg. 

Tips voor als je thuis blijft met corona

Als je slecht reageert op je corona besmetting dan kan het noodzakelijk zijn om opgenomen te worden in het ziekenhuis. Gelukkig verloopt corona vaak mild genoeg om thuis te blijven. Als je corona hebt, mag je het huis niet verlaten totdat je corona-vrij bent. Hierbij een aantal tips voor als je thuis blijft met corona:

corona besmetting gevaccineerden regels
  • Drink minimaal 2 liter water per dag – Als je ziek bent verlies je meer vocht, zeker als je ook koorts hebt, daarom is het belangrijk om voldoende te drinken. 
  • Eet voldoende – Als je ziek bent heb je misschien geen zin in eten, maar het kan je herstelproces helpen versnellen. Zorg daarom dat je goed en met name gezond blijft eten. Ben je zelf niet in staat om te koken, laat iemand het dan voor de deur afzetten. 
  • Neem rust – Het is goed om veel te slapen en te rusten. Zorg wel dat je een aantal keer per dag even uit je bed komt voor een paar minuten om trombose (bloedproppen in het bloed) te voorkomen.
  • Zorg dat je lichaam zijn warmte kwijt kan – Als je koorts hebt is het belangrijk dat je lichaam die warmte kwijt raakt. Dat kan door het dragen van dunne kleding of een dun laken op het bed te leggen. Koel niet met koud water of natte doeken. 

Medicatie tegen coronavirus?

Naar het corona vaccin, is er op dit moment geen specifieke medicatie voor corona. Je lijf moet zelf zorgen dat je weer beter wordt. Je mag wel Paracetamol nemen tegen pijn en koorts. Het is af te raden om ibuprofen, diclofenac of naproxen te nemen omdat ze meer bijwerkingen hebben. Neem contact op met je arts als je meer wil weten over mogelijke medicatie. 

Goed voorbereid

Je weet nu hoe je erachter kunt komen dat je corona hebt, en weet wat je moet doen als je corona hebt. Ondanks dat je geen corona wil krijgen en alle maatregelen neemt om dit te voorkomen ben je nu wel goed voorbereid. Mocht het toch gebeuren, lees dit dan nogmaals door en volg de stappen in dit plan zodat jij zo snel mogelijk weer corona-vrij bent en snel weer je gewone leven kunt hervatten. 

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie