Belangrijkste punten persconferentie 18-08-2020

Dinsdag 18 augustus 2020 gaven Premier Rutte en minister Hugo de Jonge een persconferentie, dit vanwege het groot aantal toenemende besmettingen in ons land. De belangrijkste punten van deze persconferentie lees je hieronder.

Nieuwe maatregelen

Er zijn door het kabinet nieuwe maatregelen aangekondigd, om zo de besmettingstoename tegen te gaan. Wil je thuis een bijeenkomst, verjaardag of feestje organiseren? Dan word je zeer dringend geadviseerd dit met niet meer dan zes gasten te doen. Hierbij worden kinderen tot en met 12 jaar niet meegerekend. Voor de horeca zijn er vooralsnog geen nieuwe maatregelen getroffen.

Thuis in quarantaine

Voorheen moest je 14 dagen in thuisquarantaine wanneer je (mogelijk) besmet was met het coronavirus, maar dit is nu nog maar 10 dagen. Deze aanpassing komt voort uit data van het bron- en contactonderzoek van de GGD. Hierin zou namelijk blijken dat 99% van alle mensen die ziek worden van het coronavirus, binnen 10 dagen al de eerste verschijnselen krijgen.

Momenteel wordt er door het kabinet nog steeds onderzocht of er in zulke gevallen een verplichte thuisquarantaine opgelegd kan worden. dit zou dan opgelegd worden door een veiligheidsregio. Echter heeft de Tweede Kamer wel al laten weten dat zij dit een vergaande en heftige maatregel vinden. Volgens minister Hugo de Jonge is het heftiger wanneer je een risico vormt voor anderen, en hier laks mee omgaat. Het advies van de GGD is in zijn ogen dan ook cruciaal om de keten van besmettingen te breken.

Extra maatregelen in Amsterdam

Burgemeester Halsema van Amsterdam heeft aangegeven dat er extra maatregelen getroffen zullen worden in de hoofdstad. Dit omdat het aantal nieuwe besmettingen in Amsterdam momenteel het grootst is. Zo wordt het toezicht op zalencentra en de horeca aangescherpt en krijgen meldingen over overlast meer prioriteit. Ook is er een meldplicht voor feestjes in de stad waar meer dan honderd mensen bij aanwezig zijn, en komt er een verbod op het gebruik van geluidsapparatuur in het buitengebied. Voor de horeca geldt dat zij nog maar één waarschuwing krijgen in plaats van twee, overtreden zij de regels dan kan het pand gesloten worden voor maximaal vier weken.

Kaart Nederland Coronavirus – Live Nieuws Update(s)

Thuiswerken blijft de norm

Volgens Premier Rutte is het thuiswerken de meest effectieve maatregel, daarom geldt deze maatregel ook nog na 1 september. Scholen zijn wel gewoon weer open maar kunnen alleen open blijven als kinderen thuisblijven zodra zij klachten hebben, of als iemand in het huishouden positief is getest.

Studentenverenigingen

De woordvoerder van het Veiligheidsberaad heeft bevestigd dat studentenverenigingen de aankomende tijd toch wel fysieke activiteiten mogen organiseren. Wel dienen zij zich aan dezelfde voorwaarden te houden als de sport- en onderwijsinstellingen. De activiteiten mogen plaatsvinden tot maximaal 22:00 uur en er mag geen alcohol genuttigd worden.

CoronaMelder

De CoronaMelder app die sinds zondagavond beschikbaar is, was tijdens de persconferentie al meer dan 431.000 keer gedownload. De app is al in heel Nederland te downloaden, maar wordt momenteel alleen getest in Drenthe, Twente, IJsselland en grote delen van Gelderland.

Bron foto: hartvannederland.nl

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie