Kabinet wil van anderhalve meter-regel af

Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) schrijft donderdag in een brief aan de Tweede Kamer dat het kabinet de richtlijn van anderhalve meter per 25 februari wil afschaffen en advies heeft gevraagd aan het Outbreak Management Team (OMT).

Kuipers wil weten of de huidige epidemiologische situatie het toelaat om de afstandsregels los te laten. Gisteren kwamen de leden van het OMT opnieuw bijeen om hun aanbevelingen voor te bereiden.

Ondanks het aanzienlijke aantal besmettingen gaf de minister eerder deze week aan “voorzichtig optimistisch” te zijn over de naar verhouding geringe belasting van de zorg. Versoepelingen zijn volgens Kuipers denkbaar, omdat door inentingen en een enorm aantal ziektes een hoge immuniteit is opgebouwd.

De regering is onder meer van plan de sluitingstijden voor horeca en cultuur te verlengen tot 1.00 uur, zo is donderdagavond bekendgemaakt. Bezoekers zullen ook niet langer een afstand van 1,5 meter moeten houden of een mondmasker moeten dragen in voorzieningen waar ze voortaan een geldig toegangsbewijs moeten tonen, zoals theaters, stadions en schouwburgen. Vaste zitplaatsen zullen ook niet langer vereist zijn in zalen met een capaciteit tot 500 personen.

In zijn brief stelt Kuipers dat nog niet alle coronavirusmaatregelen kunnen worden versoepeld. Dat heeft te maken met het feit dat het coronavirus nog steeds een bedreiging vormt en dat er nog steeds veel mensen besmet raken. “Ook is het onduidelijk of zich een nieuwe virusstam zal ontwikkelen, en zo ja, welke eigenschappen die zou hebben.”

Dinsdag neemt het kabinet een definitief besluit. Minister Kuipers zal later op de avond een persconferentie bijwonen. Premier Mark Rutte zal voor het eerst niet bij de coronapersconferentie aanwezig zijn.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie