Honderdduizenden groene vinkjes op de CoronaCheck-app komen dinsdag te vervallen als gevolg van een verkorte geldigheidsduur van het vaccinatie- en herstelcertificaat. Wat is de status van het Corona Access Certificate (CTB) of coronabewijs in andere landen?
In ons land was het toelatingsbewijs na vaccinatie aanvankelijk goed voor onbepaalde tijd. Het bewijs is geldig tot 270 dagen na de laatste injectie in de basisreeks en vanaf dinsdag onbeperkt na een boosterinjectie. Wie hersteld is van het coronavirus, krijgt nog 180 dagen lang een groen vinkje in de CoronaCheck-app. Dit was voorheen één jaar.
Duitsland
- Vaccinatiebewijs voor 270 dagen
- Herstelcertificaten worden tussen 28 en 90 dagen na een positieve PCR-test afgegeven.
- Janssen-vaccinatiepatiënten moeten ten minste twee keer in Duitsland zijn ingeënt.
In restaurants en cafés in Duitsland geldt een 2G-plus-beleid, wat inhoudt dat naast een bewijs van inenting en genezing ook een koortstest vereist is. Degenen die een boosterprik hebben genomen, zijn vrijgesteld van de testverplichting.
De wens om de CTB-beperkingen te wijzigen neemt in het land toe, ondanks het feit dat het aantal ziekenhuisopnames over het algemeen constant is, net als in Nederland. Deze maatregelen zouden volgens minister van Justitie Marco Buschmann in maart kunnen worden opgeheven, als het aantal gevallen medio februari begint te dalen, zoals er wordt verwacht. Dan zou volgens hem de afschaffing van het 2G-plus beleid worden overwogen.
Frankrijk
De volgende verordeningen zijn van toepassing vanaf 15 februari:
- Het vaccinatiebewijs is vier maanden geldig.
- Het certificaat van invordering is zes maanden geldig.
Frankrijk heeft ook een 2G-beleid. Restaurants, culturele instellingen en sommige vormen van openbaar vervoer zijn alleen toegankelijk voor personen die een herhalingsvaccin hebben gekregen en mensen die net hersteld zijn van COVID-19. Iedereen vanaf zestien jaar is aan de regel onderworpen.
Volgens minister van Volksgezondheid Olivier Véran blijft de pas van kracht tot ziekenhuizen geen procedures meer hoeven uit te stellen. Het land lijkt daar nog ver van verwijderd: meer dan 3.600 mensen liggen op de intensive care. Volgens Véran moet dat aantal eerst teruggebracht worden tot een duizendtal, aldus France 24.
De regels voor coronapas worden daarentegen versoepeld. Mensen die slechts twee doses van het coronavaccin hebben gekregen, krijgen een groene vinkje als zij ook besmet zijn. Verwacht wordt dat de coronapas in Frankrijk tegen juli geleidelijk zal worden afgeschaft.
België
De huidige situatie is als volgt:
- Vaccinatiebewijs is goed voor 270 dagen.
- Certificaat van reparatie is 180 dagen geldig.
Vanaf de eerste maart,
- Het vaccinatiebewijs is 150 dagen geldig.
- Reparatiecertificaat is 150 dagen geldig.
In het land bestaat een 3G-beleid, net als in Nederland. Om bijvoorbeeld in de horeca te mogen werken, moet je kunnen aantonen dat je bent ingeënt (met booster), behandeld of getest.
Het is onwaarschijnlijk dat het corona-testen nog lang nodig zal zijn, aldus premier Alexander De Croo. “Als we na omikron vaststellen dat de besmettingen gestabiliseerd zijn en dat de situatie in onze ziekenhuizen tot rust is gekomen,” verklaarde hij vorige week op een persconferentie, “dan zullen we het gebruik van het corona-attest tegen het licht houden en laat het duidelijk zijn: we zullen dit soort attesten geen dag te lang gebruiken.”
Denemarken
- Vaccinatiecertificaat heeft geen vervaldatum.
- 180 dagen reparatiegarantie
- Het Corona-toegangsticket is ingetrokken.
In Denemarken is geen geldigheidsduur voor vaccins vastgesteld en hebben invorderingscertificaten een geldigheidsduur van 180 dagen. Denemarken daarentegen is op 1 februari 2022 gestopt met het gebruik van het CTB. De reden hiervoor is dat het coronavirus door de regering niet langer als een groot gevaar voor de volksgezondheid wordt beschouwd.
In de afgelopen weken hebben ook landen om ons heen de beperkingen versoepeld, maar niet in die mate als Denemarken. In augustus verklaarde het land dat het coronavirus niet langer een bedreiging voor de samenleving vormde, en in september werden alle voorschriften ingetrokken. Toen de coronapas twee maanden later opnieuw werd ingevoerd, werden nieuwe beperkingen opgelegd.
Oostenrijk
- Vaccinatiebewijs zonder boostershot: 180 dagen
- Vaccinatiebewijs na herhalingsinjectie: 270 dagen
- 180 dagen reparatiegarantie
De Oostenrijkse regering heeft deze week echter laten weten dat zij een uitzondering zal maken voor jonge mensen die niet gevaccineerd (kunnen) worden. Een vaccinatiebewijs is voor hen geldig tot 210 dagen (zeven maanden) na de laatste vaccinatie.
In tegenstelling tot de buurlanden lijkt de Oostenrijkse regering voorlopig vast te houden aan het CTB. Het land wil in de eerste plaats de vaccinatiegraad verhogen. Volwassenen moeten in Oostenrijk, als eerste land in de Europese Unie, worden ingeënt tegen het coronavirus.
Bij verkeerscontroles zal de politie bijvoorbeeld vragen naar inentingsbewijzen. Niet-ingeënte mensen riskeren een boete van maximaal 600 euro als zij niet zijn ingeënt. Deze boete kan juridisch worden aangevochten. Als de weigering wordt afgewezen, kan de boete oplopen tot 3.600 euro.
Verenigd Koninkrijk
- Vaccinatiecertificaat heeft geen vervaldatum.
- 180 dagen reparatiegarantie
De coronapas is vanaf 27 januari niet langer verplicht, maar bedrijven kunnen er nog wel om vragen als zij dat willen. De CTB wordt door de regering geleidelijk afgeschaft.
Boris Johnson, de Britse premier, is nog steeds optimistisch over de Coronapas. Volgens hem heeft zijn regering “effectief extra tijd gekocht” door de zogenaamde plan B-regels (waaronder de coronapas) te gebruiken om de aanjaagcampagne te lanceren. Volgens Johnson was deze inspanning een van de factoren die hebben geleid tot de intrekking van de meeste maatregelen.