Beschermen de doorzichtige spatkappen niet zo goed als mondkapjes?

Naast dat steeds meer mensen verplicht zijn om een mondkapje te dragen, kiezen ook steeds meer mensen voor de doorzichtige spatkappen. Echter, het is op dit moment nog niet helemaal duidelijk of deze spatkappen er daadwerkelijk voor kunnen zorgen dat de mondkapjes verleden tijd zijn, toch?

spatkap 3

Regels omtrent gezichtsbescherming

De kans is groot dat iedereen er al van heeft gehoord, er wordt dringend geadviseerd om de verschillende soorten mondkapjes te dragen. Tenminste, als deze mondkapjes niet medisch zijn. De overige mondkapjes kunnen wel gewoon gedragen worden in het openbaar vervoer en op andere openbare plekken. Er zijn ook steeds meer supermarkten die ervoor kiezen om een mondkapje dringend te adviseren. In veel gevallen heeft het personeel namelijk ook een mondkapje op. Sinds 13 oktober geldt er dus een dringend advies om de mondkapjes te dragen op openbare plekken, dus ook in het onderwijs.

Hoe worden de regels nageleefd?

Op dit moment vinden de meeste mensen het lastig om zich te houden aan de verplichtingen van het mondkapje. Dit heeft verschillende oorzaken. Allereerst vinden erg veel mensen het mondkapje niet prettig zitten, bijvoorbeeld doordat het jeukt of doordat het snijdt achter de orden. Daarnaast vinden de meeste mensen een mondkapje erg benauwend. Hierdoor kiezen een aantal mensen ervoor om het dringende advies niet op de gepaste manier op te lossen. Helaas mag op de plekken waar het dringende advies geldt enkel een mondkapje gedragen worden en dus geen spatkap. 

Bedrijven, scholen en andere organisaties

In tegenstelling tot de openbare plekken, kunnen bedrijven, scholen en andere organisaties er wel voor kiezen om de spatkappen te verplichten. Wanneer zij ervoor kiezen om deze spatkappen te verplichten, bestaat de kans dat dit niet voldoende bescherming biedt. Tenminste, volgens Paul Savelkoul, hoogleraar medische microbiologie van het Maastricht UMC+, zorgt een mondkapje voor betere bescherming dan de spatkap.

spatkap

Spatkap beschermt vooral de ogen

Een spatkap is eigenlijk bedoeld om de ogen te beschermen tegen besmettingen via kleine druppeltjes. De zogeheten aerosolen, zo legt de hoogleraar uit. Echter, volgens hem is het dragen van een spatkap niet voldoende. Volgens hem is het dragen van een spatkap enkel schijnveiligheid. Mensen denken dat een mondmasker hen beter beschermd tegen het coronavirus, terwijl dit eigenlijk niet zo is. 

Besmettingen voorkomen

Om besmettingen te voorkomen zijn er verschillende mogelijkheden. Zo is het allereerst belangrijk om voldoende afstand te bewaren. Daarnaast is het van belang om de handen vaak genoeg te wassen overal een mondmasker te dragen waar dit daadwerkelijk nodig is. Daarnaast kan het handig zijn om te registreren via de CoronaMelder en gebruik te maken van de corona-app.

One Response

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie