Infectieradar: Aantal Coronagevallen stijgt snel

Het RIVM ziet een forse toename van het aantal coronagevallen. Afgelopen week nam het aantal vastgestelde besmettingen toe met 64 procent ten opzichte van de week ervoor. Ook het aantal virusdeeltjes in het rioolwater neemt sinds twee weken weer toe, zegt het gezondheidsinstituut. Dat geldt ook voor de meldingen bij de Infectieradar, waar mensen coronagerelateerde klachten kunnen melden.

12 procent van de kinderen tussen 12 en 18 jaar wordt gecontroleerd op coronainfecties of coronasymptomen. Er is sprake van een stijging van 12 procent. Ook het aantal positief geteste verpleeghuisbewoners neemt hard toe, zegt het RIVM.

Het aantal coronabesmettingen, dat is te zien in alle leeftijdsgroepen, en het grootst was in de regio’s Amsterdam-Amstelland, Utrecht en Hollands-Midden, gaf geen beeld van het totale aantal coronagevallen. Het aantal besmette personen wordt bepaald door een positieve GGD test.

Veel nieuwe varianten, coronagolf ligt op de loer

Moniek van der Togt, epidemioloog bij het RIVM, vindt dat het aantal besmettingen op dit moment “wel heel erg snel” toeneemt. Volgens haar is een begin te zien van een nieuwe coronagolf. Die wordt waarschijnlijk veroorzaakt door de BA.4 en BA.5-subvarianten van de omikronvariant van het virus. Die verspreiden zich gemakkelijker dan vorige varianten.

“Hoe hoog die golf gaat worden en hoe lang die gaat duren, en wat dat gaat betekenen voor de ziekenhuisopnames is op dit moment heel moeilijk te zeggen”, zegt Van den Hof. Ze wijst erop dat de kans om ernstig ziek te worden door die varianten kleiner is, mede vanwege vaccinaties en al eerder doorgemaakte besmettingen.

Binnenkort ook meer ziekenhuisopnames met COVID

“Als er heel veel mensen ziek worden, dan zal het aantal ziekenhuisopnames toch wel toenemen”, zegt de epidemioloog. Om ervoor te zorgen dat de inhaalzorg onder druk komt te staan, kan het nu weer lastig worden voor patiënten om een tijdje te blijven liggen. “En meer mensen melden zich ziek, waardoor ook werkgevers en de hele maatschappij daar last van hebben.”

Neem zelf maatregelen tegen corona

Volgens Van den Hof is het van belang dat mensen zelf maatregelen nemen. “Het beleid is om de samenleving zo lang mogelijk open te houden. Dat betekent dat iedereen een verantwoordelijkheid heeft. Het belangrijkste is dus om thuis te blijven bij klachten en jezelf te testen, om te voorkomen dat je andere mensen besmet.”

In tijden van sociale en economische instabiliteit is een toename van het aantal coronagevallen zichtbaar. In de Verenigde Staten is er al langer sprake van een stijging voor uomikron, maar in die andere subvariant gaat er iets om- rond.

Infectieradar van het RIVM uitgelegd

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie